Линта: Вучић у Вашингтону показао да штити државне и националне интересе

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, сматра да је Предсједник Вучић одбијањем тачке о  признању тзв. Косова, током преговора Београда и Приштине у Вашингтону, још једном показао да штити државне и националне интересе. Предсједник Вучић је јасно и недвосмислено поручио да неће  бити потписан било који докуменат у којем стоји признање лажне државе Косово. Државно руководство се залаже за договор и мирно и компромисно рјешење за Косово које је засновано на поштовању Устава Србије и Резолуције 1244 Уједињених нација. Линта вјерује да то, између осталог, значи да је апсолутно неприхватљиво да Србија призна независност тзв. Косова и да подржи чланство тзв. Косова у Уједињеним нацијама. Сигурно је да дио међународне заједнице врши снажан притисак на наше државно руководство али постоја црвена линија која се не смије прећи и односи се на узајамно признање и чланство тзв. Косова у УН. Западни центри моћи  морају знати да Србија не прихвата ултиматуме и да без партнерског односа са Србијом нема одрживог рјешења косовског питања и трајног мира и стабилности у региону.

Линта истиче да, поред економских тема, несталих лица, нормализације односа,  једно од кључних тема у преговорима са представницима Приштине треба да буде питање статуса српске имовине на Косову и Метохији гдје је држава, према подацима Привредне коморе Србије, за три деценије уложила 18 милијарди долара.  Право на имовину је једно од основних људских  права и заштићено је Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода. Не смије се пристати на свеобухватни споразум без рјешавња питања државне, друштвене, црквене и  приватне  имовине на Косову и Метохији. Важно је нагласити да непокретна имовина у власништву Срба чини 58 одсто укупне имовине на Косову и Метохији. То потврђује, између осталог, и податак да је узурпирано више од милион катастарских парцела обрадивог земљишта, ливада и шума чији су власници Срби. Такође, приватизација на Косову и Метохији је спроведена супротно Резолуцији 1244 УН и директно на штету предузећа из Србије.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Коментари
  • Linta.Kad će i ko će da iznese naše probleme Srba iz Kraine.Šta je sa našom otetom i opljačkanom imovonom,Jedna od stavki je -STOČNI FOND-kraiških porodica.Zna se da je hrvatska vojska sakupljala i iskoristila stoku srpskih domaćina.Prikupljajući podatke došli smo do saznanja da je svaki domaćin iz kraine(PRIMER selo ŠTIKOVO) imao u proseku 20000 eura vrednosti samo u stočnom fondu.Očekivali smo od dosadašnjih vlasti rep. Srbije da pred međunarodnim sudom pokrene postupak za nadoknadu štete.Nema ko drugi da to pokrene.Mislimo da je to i tvoja dužnost da istraješ na tome kod vlade Srbije. Pozdrav

    субота, 05. септембар 2020.
  • Dade Vucic Kosova za Olovku i ključ hahaha

    субота, 05. септембар 2020.

Напишите коментар