Г1

Линта: Заштита историјске грађе СПЦ у земљама региона је од највећег националног значаја!

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта је 31. августа посјетио Архив Српске православне цркве у Београду. У разговору са директором Радованом Пилиповићем упознао се са историјском грађом Архива.

– Писање српске историје незамисливо је без грађе која се налази у Архиву СПЦ – рекао је Радован Пилиповић који је том приликом приказао и низ примјера који документују живот Срба и ван оквира духовног живота.

Миодраг Линта, који је по струци професор историје, показао је велико занимање за доступну архивску грађу, а са посебним интересовањем је прегледао оригинална документа која садрже свједочења преживјелих јасеновачких логораша.

– Неки од преживјелих логораша су говорили о свом страшном искуству нашим свештеницима, док у Архиву посједујемо свједочанства која су изговорена пред тадашњим цивилним властима у вријеме Недићеве владе. Списи се разликују по форми и лако је на први поглед уочити изворе – објаснио је Пилиповић.

Наводећи приоритете у наредном периоду Радован Пилиповић посебно се осврнуо на значај заштите архивске грађе СПЦ која се налази на територији данашње Хрватске и Федерације БиХ.

– Морамо заштити наше историјско наслеђе. Жеља нам је да у наредном периоду направимо евиденцију архивске грађе која се налази у свим нашим манастирима и храмовима, као и да сву ту грађу дигитализујемо и на тај начин трајно сачувамо од сваког заборава. Да би овај важан посао урадили неопходна нам је помоћ државе – рекао је Пилиповић.

Мидораг Линта је обећао да ће као замјеник Одбора за дијаспору и Србе у региону упутити препоруке надлежним институцијама да се овај пројекат подржи.

– Сматрам да је заштита културног наслеђа СПЦ која се налази у земљама региона од највећег националног значаја. Очекујемо да се најкасније до краја године именује директор Управе за дијаспору и Србе у региону, као орган извршне власти, што би увелико помогло у бржој реализацији оваквих пројеката – закључио је Линта.

На крају посјете директор Архива СПЦ поклонио је Миодрагу Линти своју књигу под називом „Ореоли и сенке – Расправе из историје Српске православне цркве у Независној држави Хрватској 1941.-1945. године“.

Трифко Ћоровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3805″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1472850901004″]
Нема коментара

Напишите коментар