novi knezevac 0

Одржан састанак у општини Нови Кнежевац на тему рјешавања проблема избјеглих лица

Општину Нови Кнежевац су 1. септембра посjетили Миодраг Линта, народник посланик и предсjедник Савеза Срба из регионa са сарадницима Милом Шапићем и Николом Кукуљом, и Душица Берлековић, координатор за сјевернобанатски округ у Комесаријату за избjеглице Републике Србије. Посjета је уприличена на иницијативу народног посланика из Новог Кнежевца Радована Јанчића. Teма скупа су били проблеми избjеглих и прогнаних лица смjештених на територији новокнежевачке општине. Са републичким званичницима су, поред посланика Јанчића, разговарали начелник Сjевернобанатског округа Никола Лукач, предсjедник и замjеник предсjедника општине др Радован Уверић и Чила Урбан Орос и лица смjештена у избjегличким насељима у Српском Крстуру и Подлокању. У општини Нови Кнежевац живи око 250 избjеглица, са статусом држављана Србије.

Општина Нови Кнежевац планира да измjени Одлуку о цијени квадратног метра стамбених јединица у избjегличким насељима и исправи грешку коју је начинила претходна локална самоуправа утврдивши високу цијену. На тај начин ће, у складу са Законом о избjеглицама, лицима која су стекла држављанство Републике Србије бити омогућено да, по далеко повољним цијенама откупе станове у којима живе. У Српском Крстуру је својевремено изграђено 68 станова, у Подлокању 22, а у Банатском Аранђелову 20. Пошто су поједини објекти изграђени на терену који се слеже и склони су паду, наговештено је да ће надлежни државни органи наредити њихово рушење. А, договорено је и да се празни објекти населе новим, заинтересованим избjеглицама, посредством конкурса. Челници општине Нови Кнежевац, у сваком случају, желе да помогну избjеглима и прогнанима и у решавању других проблема у виду запошљавања и пружања социјалне помоћи.

Линта је присутне земљаке на састанцима који су одржани у селима Српски Крстур и Подлокањ, између осталог, упознао са чињеницом да је Савез Срба из региона покренуо средином децембра 2015. године акцију евидентирања отете, уништене, оштећене, неадекватно обновљене, неадекватно размењене и неадекватно продате имовине избjеглих и прогнаних лица која живе расејана широм света и осталих оштећених грађана, који се налази у Хрватској, Босни и Херцеговини и Словенији. Евиденција траје до 31. децембра 2016. године до када сви оштећени грађани могу да попуне образац. Присутнима су затим подијељени примјерци последња два броја Српског Кола, као и обрасци за евидентирање отете и уништене имовине.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3822″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1472937825301″]
Нема коментара

Напишите коментар