АКТУЕЛНО:

„Лисински“ плакатом из НДХ позива на концерт Берлинске филхармоније

Концертна дворана „Ватрослав Лисински“ позвала је публику на концерт Берлинске филхармоније 19. вељаче плакатом из 1943. године из времена усташке Независне Државе Хрватске када су берлински филхармоничари задњи пут били у Загребу.

Припремите се за сензационално славље 19. вељаче 2022. године у Концертној дворани Ватрослава Лисинског!“.

„Један од највећих симфонијских оркестара у повијести глазбе враћа се у Загреб 19. вељаче 2022. године након нешто мање од стотину година, под диригентским водством данашњег шефа-диригента Кирилла Петренка“.

„Како је најтраженији оркестар на планету пристао свирати у Загребу први пут након 1941.! Не пропустите концерт Берлинске филхармоније 19. вељаче 2022. у Лисинском!“.

Ово су пробрани апели с којима је загребачка Концертна дворана Ватрослав Лисински позивала публику да доласком и купњом карата – очекивано не баш јефтиних – увелича свечаност доласка тако значајног оркестра.

Све у свему прилично битан догађај за све љубитеље класике, сјајних музичара и изванредног диригента који ипак не би дошао под нашу пажњу да КД „Ватрослав Лисински“ позив није на Тwиттеру оснажио плакатом из времена када је Берлинска филхармонија задњи пут посјетила Загреб. Било је то, наиме, 1943. године, у вријеме усташке Независне Државе Хрватске, када је Берлинском филхармонијом равнао Херманн Абендротх, двије године након што су исти град посјетили под палицом Ханса Кнаппертсбусцха и Ловре пл. Матачића.

Не улазећи у квалитету диригената, још мање састава оркестра Берлинер Пхилхармоникер, који – како кажу у КД-у „Ватрослав Лисински“ – изазива страхопоштовање и сљедеће године обиљежава 140 година постојања – некако сумњамо да би међу најистакнутије раздобље властите повијести истакнуло баш оно нацистичко и њему блиско усташко.

Извор: Новости

Нема коментара

Напишите коментар