Литија стигла до цркве на Јабуци, подршку из Црне Горе зауставила полиција

Ауто-мото литија из Србије, у знак подршке грађанима Црне Горе који протестују против усвајања Закона о слободи вјероисповијести, стигла је до Цркве Светог Илије на Јабуци.

Подршку из Црне Горе зауставила је црногорска полиција на граници, изјавио је за Спутњик Жељко Чуровић, организатор литије и предсједник Савеза Срба из Црне Горе.

Грађани су се јутрос окупили на паркингу испред београдског Центра „Сава“, одакле је литија кренула ауто-путем „Милош Велики“ до Чачка, затим преко Пожеге, Ужица, Златибора, Нове Вароши и Пријепоља до Јабуке, у близини границе са Црном Гором.

У Цркви Светог Илије окупљенима се обратио епископ милешевски Атанасије, по чијем је благослову литија и одржана.

– Поред нас су наше светиње – рекао је владика Атанасије и подсјетио да милешевска епархија спаја све што је свето на простору Србије и Црне Горе.

– У Црној Гори се наша браћа боре за очување светиња, за повезивање континуитета свега доброг и светог што је у темељу наше историје – истакао је владика приликом обраћања окупљенима на Јабуци.

Он је навео да су православне светиње настале на љубави и да се бране зато што у себи садрже све оно што је најбоље од Бога и човјека.

– Оне обезбјеђују наше трајање и постојање. Ми бранимо не само појединачне случајеве светиња већ стремљење ка светом и честитом континуитету. Ова борба је показала да вам је стало до светиња, хтјели сте да покажете да стремите ка остваривању честитога. Ауто-литија је икона, гаранција нашег трајања. Ако Бог види нашу добру намјеру, све ће бити надопуњено – рекао је владика Атанасије.

Преузето са: РТРС

https://www.facebook.com/rtrs.vijesti/posts/2847055638855700

Нема коментара

Напишите коментар