Мала Госпојина – Празник Рођења Пресвете Богородице прослављена у мјесту Лисичине код Воћина

Празник Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина, молитвено је прослављен у четвртак 21. септембра у Епископији Пакрачко-славонској. Овај празник обиљежен је и у селу Лисичине вечерњим богослужењем у храму Светог великомученика Георгије гдје се овај празник традиционално обиљежавао као слава села.

Литургију је служио протојереј Драган Гаћеша, парох слатински, који се након освјештања славског колача и жита бесједом обратио окупљенима. Како је у свом излагању истакао, ово је ријетка прилика у току године да село мало оживи и да се народ окупи у овом девастираном, или ненапуштеном храму. Рекао је да га никада нећемо напустити, док год и једна душа овдје буде долазила, јер храм без народа ништа не значи, као што ни народ без храма не може ништа. Излагање је завршио са жељом и надом да ће се и храм и село у наредним годинама обновити.

У Лисичинама је постојала дрвена црква коју је 1748. године епископ пакрачко-славонски Софроније Јовановић посветио у част Светог Георгија. Та црква је 1869. године замијењена новом, зиданом црквом, која је у Другом свјетском рату оштећена, а литургијски предмети и богослужне књиге су уништени. Храм је обновљен 1990. године а већ 1991. године тешко је оштећен и спаљена је унутрашњост храма. Иконостас је пренијет у ризницу митрополијског двора у Сремским Карловцима, гдје је рестауриран и изложен у сталној поставци.

Лисичине су насеље у Вировитичко-подравској жупанији, у саставу општине Воћин. Према попису становништва из 1991. године у Лисичинама је живјело 160 становника, од тога 154 Срба, 2 Хрвата и 4 Југословена. На попису из 2011. године у Лисичинама није било становника.

Сњежана Станишић

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1506163801353″]

Нема коментара

Напишите коментар