Мањине ушле у Владу – Борис Милошевић потпредседник

На данашњој седници председништва СДСС-а одлучено је да ће потпредседник Владе бити Борис Милошевић, у два мандата помоћник министра управе, а у прошлом сазиву Сабора председник Клуба заступника СДСС-а.

Након прошлонедељних парламентарних избора у Хрватској било је очигледно да ће нови/стари мандатар за састављање Владе бити ХДЗ-ов Андреј Пленковић. Он је сам одмах изјавио да ће Владу састављати заједно са припадницима националних мањина и Предрагом Штромаром из ХНС-а и Радимиром Чачићем из Реформиста. То значи и да ће коалиција имати укупно 76 руку у Сабору што је довољно за натполовичну већину неопходину за изгласавање закона.

Након првобитног  састанка представника националних мањина са Пелнковићем у четвртак након избора на којем је саопштено да ће мањине добити члана Владе на позицији потпредседника за друштвене делатности и људска права, данас је потврђено да ће та особа бити СДСС-ов Борис Милошевић.

То аутоматски значи да ће у Сабор његова заменица Ања Шимпрага која је тренутно на позицији заменице жупана Шибенско-книнске жупаније из редова припадника српског народа. О потпредседнику Владе одлучило је председништво СДСС-а након што је сличну одлуку донео и Клуб заступника националних мањина. Друга кандидаткиња за ту позицију била је професорка Правног факултета у Загребу Сњежана Васиљевић.–  С једне стране је била Сњежана Васиљевић која је сигурно добра кандидаткиња, а с друге Милошевић који је већ био помоћник министра управе у два мандата и председник Клуба СДСС-а у прошлом сазиву Сабора. Опредељење клубова је да је у овој фази потребно дати прилику човеку који има више политичког искуства, који има већу тежину у политичком животу, који има изабран мандат и поверење оних који су га бирали. То не умањује спремност професорке Васиљевић да помогне овој влади и српској заједници којој и сама припада – рекао је Милорад Пуповац медијима након седнице председништва и додао да је предлог именовања Бориса Милошевића усагалашен и са будућим мандатаром Андрејом Пленковићем.

–  С једне стране је била Сњежана Васиљевић која је сигурно добра кандидаткиња, а с друге Милошевић који је већ био помоћник министра управе у два мандата и председник Клуба СДСС-а у прошлом сазиву Сабора. Опредељење клубова је да је у овој фази потребно дати прилику човеку који има више политичког искуства, који има већу тежину у политичком животу, који има изабран мандат и поверење оних који су га бирали. То не умањује спремност професорке Васиљевић да помогне овој влади и српској заједници којој и сама припада – рекао је Милорад Пуповац медијима након седнице председништва и додао да је предлог именовања Бориса Милошевића усагалашен и са будућим мандатаром Андрејом Пленковићем.

Преузето са: СРБИ.hr

Нема коментара

Напишите коментар