АКТУЕЛНО:

Мијановић: Четврти пут оскрнављен споменик убијеним Србима

Споменик на Глођанском брду код Зворника изграђен у знак сјећања на страдање 126 припадника Војске Републике Српске и цивила које су убили припадници такозване Армије БиХ 6. новембра 1992. године, оскрнављен је четврти пут.
Предсједник Удружења ратних војних инвалида града Зворника Драгислав Мијановић осудио је овај вандалски чин, поручивши да они који руше или оштећују споменике подигнуте у знак сјећања на мртве не могу се никако назвати људима, без обзира којој нацији или вјери припадају.

– Дошли смо на мјесто страдања прије извјесног времена у намјери да видимо да ли се може доградити додатни дио постојећем споменку и примјетили да је оштећен метком или неким другим чврстим предметом, што ће утврдити истрага – рекао је новинарима Мијановић.

Он је упитао – какви су то „националисти којима смета бетон са плочом на којој је написано `У помен страдалим припадницима Војске Републике Српске који су на мучки начин убијени на Глођанском брду 6. новембра 1992. године`?“.

– То је савршен знак нискости оних који су оштетили споменик. То је знак становника ових мјесних заједница који живе у близини. То је њихово лице, то је њихов образ – рекао је Мијановић, подсјетивши да у насељу Каменица, у близини Глођанског брда, живе Бошњаци.

Он је додао да не осуђује никога унапријед, али може да сумња у свакога јер је споменик, када је први пут постављен, разбијен у хиљаду комада, односно сравњен са земљом, као да није ни постојао.

– Иза тога се крије исконска мржња – рекао је Мијановић и нагласио да је споменик, који је на истом мјесту постављен други и трећи пут, доживио исту судбину као да су рушитељи у свом рушилачком нагону жељели да затру сваки траг злочина који је почињен на овом мјесту.

Мијановић је рекао да је споменик поново постављен прије четири године и да је био нетакнут све до недавно, када је поново оштећен.

Он је подсјетио да су поубијани и нестали борци на Глођанском брду били припадници Зворничке и Шековачке бригаде Војске Републике Српске.

На Глођанском брду данас је парастосом и полагањем вијенаца обиљежено 27 година од страдања 126 бораца Војске Републике Српске и цивила, које су 6. новембра 1992. године на свиреп начин убили припадници такозване Армије БиХ.

Парастос је, уз саслужење свештенства, служио Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

Обиљежавању страдања 126 припадника Војске Републике Српске и цивила присуствовали су породице убијених бораца, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, савјетник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске генерал Милан Торбица, предсједник Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Вељко Лазић и други.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар