Милан Радановић: 99% Загрепчана нема појма о судбини српске загребачке породице Милинов

Ако у Госпићу једног дана буде формиран музеј посвећен жртвама система логора Госпић -Јадовно – Паг, онда би ова слика требала бити у сталној изложби тог потенцијалног музеја. На слици, на којој видимо јужну страну загребачког Трга бана Јелачића, доминира хотел Милинов.

Хотел је 1929. подигао загребачки трговац Светозар Милинов. Хотел је 1940. променио власника и од тада је познат као хотел Дубровник.

Светозар Милинов и његови синови Војислав, Ђорђе, Kоста и Никола, убијени су у усташком логору Јадовно на Велебиту. Светозарева супруга Милица убијена је у усташком логору Слана на Пагу.

Један извор спомиње и Светозарову и Миличину неименовану кћерку такође као жртву логора Слана. Тај извор наводи да је њихова кћерка силована пред родитељима у логору Слана.

Зашто би један овакав музеј требао бити формиран управо у Госпићу?

Због тога што је један од логора овог система логора постојао у Госпићу, као и због тога што је тај логор био прва станица за све жртве Јадовна, Слане и Метајне. Осим тога, огромна већина усташа који су убијали, били су становници котара Госпић.

Ако икад дође до формирања једног таквог музеја у Госпићу, у локалном друштву прво ће морати доћи до радикалног смањења ендемске србофобије, а за то ће требати више деценија.

99% Загрепчана нема појма о судбини српске загребачке породице Милинов.

На службеним страницама Хотела Дубровник, нема спомена о судбини оснивача и првих власника хотела.

Формирање једног оваквог музеја, управо у Госпићу, представљало би не само почаст жртвама већ и цивилизацијски минимум када говоримо о тзв. култури сећања. Локална средина за то тренутно није спремна, а питање је да ли ће икад бити спремна.

Извор: Твитер налог: Milan Radanović; @MilanRadanovi1 , историчар

Преузето са: Јадовно

Коментари

Напишите коментар