АКТУЕЛНО:

Милуновић: На Гаравицама почињен геноцид над Србима

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да су усташе крајем јула и почетком августа 1941. године убиле више од 12.000 Срба на Гравицама, код Бихаћа, чиме су починиле геноцид.

– Геноцид над Србима на Гаравицама починиле су и комунистичке власти након Другог свјетског рата јер се годинама о том злочину ћутало – рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци, поводом помена Србима које су прије 78 година убиле усташе који ће у селу Гаравице бити одржан у сриједу, 25. септембра.

Он је подсјетио да је 1948. године на Гаравицама била постављена спомен-плоча на којој је писало да су усташки зликовци том мјесту побили Србе.

– Када се радио спомен-комплекс 1986. године, тада је високи функционер Комунистичке партије Југославије /КПЈ/ Хакија Поздерац инсистирао да се јавности представи да су ту побијени Срби, Хрвати и Муслимани – напоменуо је Милуновић.

Он је навео да је, према енглеским обавјештајним подацима, на Гаравицама убијено од 14.000 до 14.500 људи.

Говорећи о историјском значају овог догађаја, Милуновић је подсјетио да је након успостављања Независне Државе Хрватске /НДХ/ у априлу 1941. године почео прогон Срба на свим просторима гдје су вјековима живјели.

– У околини Бихаћа почетком јуна 1941. године почео је прогон виђенијих и богатијих Срба и Јевреја, пљачка и одузимање њихове имовине, а затим њихово масовно хапшење, мучење и депортације – истакао је Милуновић.

Он је нагласио да се највећи покољ Срба на Гаравицама десио крајем јула и почетком августа 1941. године.

– Усташе су на превару одводиле Србе, говорећи им да иду на присилни рад у Њемачку или на радну обавезу да крче рушевине православне цркве у Бихаћу и осталих објеката. Доводили су их на масовно стратиште на Гаравицама и ту убијали, а тај злочин је водио масовном истребљењу Срба са тих простора – каже Милуновић.

Он је рекао да, након протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, српски живаљ на овом простору износи свега 1,5 одсто становништва.

Милуновић је потврдио да је Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона дало сагласност за предстојећи помен који ће на Гаравицама организовати Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Раније кантонални МУП није дао дозволу за одржавање овог скупа 14. септембра, правдајући то великим приливом миграната на том простору.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић рекао је да програм обиљежавања почиње у 11.00 часова служењем парастоса жртвама усташког злочина.

Граонић је рекао да је за 11.20 часова предвиђено полагање вијенаца, а у 11.30 часова обраћање званичника.

Говорећи о обиљежавању пробоја Солунског фронта које ће крајем септембра бити одржано у Солуну, Милуновић је најавио да ће овом догађају присуствовати и делегација Владе Републике Српске.

– Последњу суботу у септембру сваке године се обиљежава велика побједа српске војске на Солунском фронту – подсјетио је Милуновић.

Преузето са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар