АКТУЕЛНО:

Одржан велики поетски час на Мраковици

На Мраковици је данас одржан велики поетски час, централна манифестација 47. Књижевних сусрета на Козари.

Замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш рекао је у обраћању окупљенима да ова манифестација и њени учесници не дају да се заборави велико страдање народа, побједа антифашистичких бораца и дјело Скендера Куленовића.

– Град Приједор и Козара се посебно поносе својим лауреатима јер су они круна југословенске и српске књижевности, сви редом, од првог Бранка Ћопића, до овогодишњег Душана Ковачевића. Лауреати су наши амбасадори јер су најбољи промотери града и наших културних манифестација – рекао је Миљуш.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да су Књижевни сусрети на Козари једна од најзначајнијих књижевних манифестација у Републици Српској и да се са правом може рећи да је манифестација од републичког значаја.

– Оно што је посебно важно са становишта Министарства и због чега пружамо подршку одржавању ове манифестације је чињеница да овдје долазе дјеца школског узраста која слушају на један другачији начин о историјским догађајима који су обиљежили ово подручје, тако можемо рећи да је ово својеврстан историјски час, поред тога што је књижевна манифестација – рекла је Ђаковићева новинарима на Мраковици.

Поетски час на Козари традиционално је осим књижевника окупио и ученике из Приједора и сусједних општина који су ове године имали прилику да чују поему Скендера Куленовића „Стојанка мајка Кнежопољка“ у извођењу глумице из Београда Биљане Ђуровић.

Своје стихове говорили су Драган Колунџија, Слободан Јовић, Вид Вицко Вукелић, Верољуб Вукашиновић, Ђорђе Нешић, Владимир Табашевић, Љубивоје Ршумовић, Милосав Тешић и Матија Бећковић.

Љубивоје Ршумовић, који је почасни грађанин града Приједора, рекао је новинарима да Књижевни сусрети на Козари служе да би људи долазили и осјетили прошлост на неки лијеп начин и да им остане лијепа успомена без обзира на то што је прошлост била горка.

– Љепоту дају ови млади људи који редовно дођу сваке године да чују „Мајку Кнежопољку“, да је осјете, да је понесу са собом. Можда они нису ни свјесни, ја често размишљам како они то прихватају – рекао је Ршумовић.

Он је додао да треба одржати Књижевне сусрете на Козари, не толико због пјесника који покушавају да учине мало достојанственијим ово сјећање, него због младих људи који нису само публика него су и будуће судије.

Вид Вицко Вукелић рекао је да је другу годину на Сусретима и да је сигурно да енергију коју пјесници носе преносе и на млађе генерације.

– Преносимо диван глас поезије и мислим да најљеши глас се може чути баш одавде са Козаре – рекао је Вукелић новинарима.

Владимир Табашевић, овогодишњи добитник Нинове награде, рекао је да је први пут на Козари и да је важно да се млађе генерације упуте и освијесте и у погледу тога шта је колективно, заједничко историјско искуство и да имају однос према традицији.

– То је превасходна важност ових сусрета – рекао је Табашевић новинарима.

У музичком дијелу програма учествовали су пјесници-музичари Милош Зубац и Милан Кораћ.

Домаћини и учесници положили су вијенце и цвијеће на споменик палим борцима и на Спомен-бисту Скендера Куленовића.

Овогодишњи Сусрети завршавају се вечерас у Позоришту Приједор гдје ће од 20.00 часова бити одржано вече лауреата када ће овогодишњем славодобитнику Душану Ковачевићу бити уручена награда „Књижевни вијенац Козаре“.

Разговор са лауреатом водиће академик Матија Бећковић, такође, почасни грађанин града Приједора и кум Матичне библиотеке „Ћирило и Методије“ из Приједора.

Организатор и генерални покровитељ 47. Књижевних сусрета на Козари је град Приједор, суорганизатори су градови Бањалука и Градишка, те општине Лакташи, Србац, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица.

Покровитељ је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а спонзор награде Књижевни вијенац Козаре компанија Арселор Митал Приједор.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар