Милуновић: Сраман покушај ревизије историје у Парламенту БиХ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић осудио је покушај ревизије историје у Резолуцији о поштивању жртава фашистичких режима, те сматра недопустивим да у овом документу нема децидне осуде усташког режима због монструозних злочина над српским народом, највећим страдалником у Другом свјетском рату.

Милуновић је истакао да је у Независној Држави Хрватској /НДХ/ највећа страдања претрпио српски народ, Јевреји и Роми, над којима је извршен геноцид, а затим и антифашисти из реда осталих народа.

– Исто тако је познато да су геноцид извршиле регуларне јединице НДХ, злогласне усташе, које су биле попуњене припадницима Хрвата и муслимана. Ако се о томе морало ћутати у комунизму, данас не мора – поручио је Милуновић.

Он је нагласио да је српски народ скупо платио цијену вишедеценијског заташкавања страшних злочина који су над њим почињени у бројним логорима НДХ, саопштено је из ресорног министарства.

– И тек што је историјски мрак уклоњен са бројних српских стратишта и историјска истина коначно васкрсла, а жртве Јасеновца, Дракулића, Шушњара, Гаравица, Јадовна, Пребиловаца, Брода на Дрини и бројних других стратишта дочекале опијело и помен, суочавамо се са опасним покушајем минимизирања српских жртава и стављања у исту раван џелата и жртве – упозорио је Милуновић.

Он је додао да је ово недопустив, сраман чин који може имати и опасне посљедице по БиХ, јер се на историјски фалсификат осмјелило највише законодавно тијело БиХ и посланици који би требало да сносе највећу одговорност за будућност БиХ.

Милуновић је закључио да то није добра порука за Србе у БиХ, јер се помирење може градити искључиво на истини.

Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета добила је јуче подршку посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

За приједлог резолуције – који је поднио посланички клуб Наша странка – Независни блок Предраг Којовић, Аида Баручија, Мирјана Маринковић Лепић и Дамир Арнаут – гласали су посланици ПДП-а и СДС-а, а амандмани СНСД-а нису усвојени.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар