Митрополија СПЦ: Незаконита одлука одлазеће Владе о одузимању црквеног земљишта

Протојереј-ставрофор и координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске Велибор Џомић изјавио је да је одлазећа црногорска Влада 15. октобра дала сагласност главном граду Подгорици да отуђи скоро 2.000 квадратних метара земљишта које је било црквено и најавио употребу свих правних средства против те, како каже, незаконите одлуке о поклањању имовине одузете од Цркве.

Велибор Џомић је рекао да су из медија сазнали да Подгорица планира да тзв. ЦПЦ пренесе право својине на градском грађевинском земљишту у непосредној близини Цркве Светог Ђорђа, древне православне светиње старе преко девет векова.

„Влада која функционише у техничком мандату, 15. октобра је без одржавања седнице, дала сагласност главном граду Црне Горе да отуђи скоро 2.000 квадратних метара земљишта које је било црквено“, наводи се у саопштењу Митрополије црногорско-приморске.

Џомић истиче да у јеку епидемије и катастрофалне здравствене ситуације, градска власт уместо да се брине о здрављу грађана и да све снаге уложи у изградњу недостајуће градске болнице у Подгорици, истрајава, како је рекао на необјашњивом сејању подела и подстицању сукобљавања грађана на верској основи. Још је апсурдније, оцењује, што такву одлуку доноси одлазећа Влада с потписом премијера који је постао народни посланик и то после свега што се догодило током претходне године.

„Одлука је незаконита и искористићемо сва правна средства да се поништи“, наглашава Џомић. Како објашњава, у захвату ДУП Нова варош 2 уписан је само један верски објекат – Црква Светог Ђорђа. А на Конику, где је детаљним планом предвиђена изградња верског објекта, Главни град је покушао, и то неуспешно, да ту парцелу изнајми приватницима за ауто-перионицу.

„Намера је јасна – тамо где је планиран верски објекат градња се не дозвољава, а поклања се имовина, и то одузета од Цркве, тамо где није планиран никакав верски објекат“, навео је он.

„Посебно указујем да је реч о земљишту које је, према доступним јавним исправама историјског и правног карактера, одузето после Другог светског рата од Цркве Светог Ђорђа и зато је намера Главног града још више у сукобу са моралом и са правдом. Бојим се да у таквом поступању има и елемената за кривичну одговорност. Формираћемо правни тим који ће се бавити овим питањем ради заштите права наше Цркве“, нагласио је Џомић.

Указао је на то да градоначелник Иван Вуковић, као и његов претходних, ништа нису предузели да изврше обавезе Главног града према Митрополији на основу споразума из 2014. године за земљиште преко пута Цркве Светог Ђорђа.

„Неразумно је да се не извршавају обавезе, а да се ради нешто што нема везе ни са правдом, ни са моралом, ни са законитошћу, а ни са интересима грађана, који су јасно исказали свој став према тзв. верској политици одлазећег режима. Не дамо Светињу!“, закључује се у саопштењу Митрополије.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар