Четвртковац крај Петриње – Свештеник враћа молитвене прославе у мjестима у којима су одавно престала

Молитвена прослава празника Покрова Пресвете Богородице обележена је у среду 14. октобра на месту некадашњег храма у селу Четвртковац крај Петриње, а предводио је свештеник Саша Умићевић.

Село Четвртковац налази се на Банији, недалеко од Петриње, а припада општини Суња. Као и многа места на овом подручју, у разним ратним дешавањима у прошлом веку остало је без већине становништва. Сада у овом селу живи само 11 православних породица.

Упркос томе, и епидемиолошким мерама безбедности, на молитвеној прослави празника покрова Пресвете Богородице присуствовало је десетак становника овог и околних села.

– По речима најстаријег мештанина Четвртковца, овде је задњи збор одржан 1994. године. Након тога више није било молитвеног окупљања. Сад, након 26 година сакупили смо се први пут. Да није оваква ситуација са пандемијом и границама, било би нас и више. После литургије, уследило је послужење за све присутне – каже парох петрињски који опслужује и ово село протојереј Саша Умићевић.

Он у својој парохији обилази чак 55 села и град Петрињу, а многа села су у дерутном стању без храмова. У сарадњи са Омладинском мрежом Срба у Хрватској одрађене су многе радне акције како би се барем почистили темељи на местима некадашњих храмова и уредила њихова околина.

– Тамо где су цркве у богослужбеној функцији служимо литургије, а тамо где постоје црквишта или темељи одслужимо вечерњу литургију, резање славског колача или освећење кољива. Трудимо се много, а овај некадашњи храм у Четвртковцу је један од места у којима смо имали радну акцију. Обновили смо збор у Јошавици, где је храм посвећен Светом Георгију. Такође, обновили смо збор и у Мачковом Селу који се одржава на дан Свете Петке. У Старом Селу више нема нити једног камена од старог храма, али смо по обрисима и удубљенима у селу лоцирали где је црква била па смо одредили место олтара и ту поставили Часни крст. Уздигли смо и звоник па смо и ту обновили молитвено окупљање – прича прота Саша.

На место петрињског пароха Саша Умићевић дошао је 2013. године, а након тога је поново успоставио неколико зборова и очистио темеље многих некадашњих храмова, док му је до сада највећи пројекат изградња храма Светог Спиридона у Петрињи.

Према Шематизму епархије горњокарловачке, први православни храм у селу Четвртковац саграђен је крајем 17. века на месту где је била непозната средњовековна грађевина. Храм са овом посветом помиње се још 1755. године, а тада су службовала чак тројица свештеника. До неке веће обнове, или можда чак и изградње храма од дрвета дошло је 1790. године, а потом је обновљен 1895. године. Исте године у загребачкој Обртничкој школи изграђен је иконостас. Храм су 1941. године уништиле усташе који су дрвену грађу са њега разнели и продали. Данас се на месту старог храма налазе само темељи који су били претходних 25 година заробљени у коров.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар