Митрополит Јоаникије: Даће Бог да Његошеву капелу вратимо на врх Ловћена

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је молебни канон Цетињском Чудотворцу на Ивановим коритима подно Ловћена.

Овом службом пред Храмом Преображења Господњег, у близини остатака разорене Његошеве ловћенске капеле Светог Петра Цетињског синоћ је завршен округли сто посвећен обиљежавању 50 година од разарања Његошеве капеле на Ловћену који је јуче одржан у подгоричком саборном храму Христовог Васкрсења, саопштено је данас из Митрополије црногорско-приморске.

– Сабрали смо се на овом разореном камењу Ловћенске капеле да прославимо њеног небеског покровитеља Светога Петра Цетињскога, да његову светост призовемо да идемо правим Божијим путем. Али да призовемо и дух великог Петра Другог Петровића Ловћенског Тајновидца, духовног учитеља, не само Црне Горе него и цијелог српства и цијелог словенства – рекао је митрополит.

Владика Јоаникије подсјетио је на несрећне околности које су довеле до рушења Ловћенске капеле.

– Разматрали смо на округлом столу тај догађај са историјске, вјерске, етичке и са метафизичке стране. И чини нам се као да смо само начели ту тему. Наравно, то ће бити тема којом ћемо се и у будућности бавити, јер вјерујемо да се Ловћенска капела, иако је порушена – на небо вазнијела. И да је стекла небеско дејство, што видимо по многим капелама које су се подигле у посљедњих двадесетак година, нарочито – рекао је митрополит.

Према митрополитовим ријечима, у посљедњих двадесет година десило се чудо.

– Његошев дух је призвао градитеље нових цркава на многим меридијанима, не само у Црној Гори, него и у осталим српским земљама и дијаспори. Светост Његоша и капеле дјелује свуда – додао је владика.

Митрополит Јоаникије је на крају поздравио преставнике светородне лозе Петровића и поручио да ће „дати Бог да ћемо, кад се покајемо, поправимо и измиримо вратити Његошеву капелу тамо гдје јој мјесто – на врх Ловћена“.

На крају је Иван Петровић Његош одржао слово посвећено одбрани Ловћенске капеле у којој је рекао да је она „духовни кров наше отаџбине без којег смо незаштићени од свих врста олуја и невремена“.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар