Митрополит Јоаникије: Мржња према православљу и данас видљива у Европи

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да се комунисти и нацисти препознају по мржњи према православљу и да је та мржња данас видљива и у Европи.

Митроплит Јоаникије је истакао да се између комуниста и нациста могу наћи многе разлике, али и сличности, а једна од њих је да су лако посезали за великим и масовним злочинима.

– И оно по чему се препознају и једни и други – то је мржња против православља. А те мржње видимо да данас има на исти начин и у Европи. И то многи већ не скривају – рекао је митрополит Јоаникије у бесједи након литургије у Цетињском манастиру.

Он је подсјетио на руског цара Николаја и царску породицу, Светог Саву горњокарловачког, Светог Петра Дабробосанско и многе који су страдали, што од комунистичке, што од нацистичке руке.

– Ми у Црној Гори имамо посебан разлог да их молитвено помињемо. Романови су од митрополита Данила Петровића па све до краја владавине краља Николе били покровитељи Црне Горе. То не треба да заборавимо. Не смију данас за нас бити нешто друго они који су нам били заштитници и покровитељи. Треба да памтимо и да благодаримо – поручио је митрополит Јоаникије.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар