Дивјак: У току отимачина српске имовине, хитно покренути оставинске расправе

Предсједник Удружење Срба из општина босанске Крајине у Федерацији БиХ са сједиштем у Београду Драган Дивјак апеловао је да Срби рођени на том подручју хитно покрену поступке оставинских расправа у матичним општинама, упозоривши да је у току брутална отимачина српске земље и затирање свег српског.

Дивјак је навео примјер да је општина Сански Мост привреднику из Тешња на коришћење у наредних 99 година дала 2.500 хектара српске земље, а да прави власници у тој општини немају права ни да питају, а камоли могућност да остваре своја права.

– Тек када се отвори оставинска расправа Срби виде да немају имања. То је највећи проблем – додао је Дивјак.

Он је указао и на случај породице Шево из Горњег Липика.

– На оставинској расправи је уочено да им фали пет, шест хектара земље. Разочарани су. Нико неће да их прими ни да им помогне. Тамо влада принцип „кадија те тужи, кадија те суди“. Тек се на оставинској расправи види чињенично стање. Имамо више 50 породица које су нам пријавиле исти проблем – рекао је он.

Дивјак је рекао да ће удружења која се баве овом проблематиком на састанку у Босанском Петровцу 1. августа покушати да нађу модел и овласте адвокате да покрену тужбу против општине Сански Мост, а и појединаца који су захваљујући локалним властима узурпирали српску земљу.

– Највећи проблем су Сански Мост и Босанска Крупа, а поготово села на рубним дијеловима који граниче са муслиманским селима. Ту се отима све редом – тврди Дивјак.

Он је нагласио да је добро што је у Београду отворена Канцеларија Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ како би Срби који живе у Србији, а поријеклом су из ФБиХ, могли да добију информације о својој имовини и бесплатну правну помоћ, али да је неопходно да се прича уозбиљи и да се масовно покрену оставинске расправе и утврди чињенично стање.

– Прича се стално понавља. Када насљедник покрене поступак, онда му кажу да је то узела општина. Када дође у општину неће да му објасни ништа и нема никаквих резултата – рекао је он.

Дивјак је рекао да у Унско-санском и Ливањском кантону влада насиље над Србима.

– Има насиља, нема државе, нема закона, немају право да живе. Повратници живе у врло тешкој ситуацији. Немају услове да се лијече. Дјеца у Санском Мосту, Босанској Крупи, Босансом Петровцу, Гламочу уче бошњачки језик и бошњачку историју – рекао је он.

Дивјак је указао да су православна гробља на подручју Санског Моста и Босанске Крупе стално на удару и девастирана, а да су на мети Бошњака меморијали из прошлог рата.

– Знамо како третирају Гаравице код Бихаћа. За споменик на Грмечу, гдје је некада била партизанска болница вежу коње. Све је девастирано, исписано и полупано, а сад хоће да га руше. То морамо спријечити како знамо и умијемо – рекао је он.

Дивјак је рекао да без обзира на све притиске Срби у овом дијелу БиХ морају опстати и сјећати се.

– Ми ћемо организовано 2. августа бити на Шушњарима у Санском Мосту и одати помен и запалити свијеће за 5.500 Срба страдалих у усташком покољу 1941. године, али и за оне страдале у рату деведесетих. Можда ће се неко постидјети – додао је Дивјак.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар