Митрополит Порфирије: Без Косова нисам сигуран да српски народ има будућност

Он је гостујући на ТВ Пинк појаснио да то „не подразумева непријатељство према било коме”, али да су Косово и црква „вертикала која осмишљава прошлост и без (којих) нема будућности”

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије оценио је да је Косово и Метохија ствар идентитета Срба и да, у случају да га „изгубимо као темељ постојања”, није сигуран да „наш народ има будућност”.

Он је гостујући на ТВ Пинк појаснио да то „не подразумева непријатељство према било коме”, али да су Косово и црква „вертикала која осмишљава прошлост и без (којих) нема будућности”.

Косово је много више од мита. Мит је ствар имагинације, а Косово је за нашег патријарха и нашу цркву завет, то је идентитетска ствар… Витални (интерес) цркве је очување Косова и изградња Храма Светог Саве”, навео је митрополит.

Навео је и да сматра да званична црква нема други простор за деловање сем народа и државе у којој обитава и да сарадњу са званичним институцијама види као природан однос.

Сви претходни патријарси итекако су били отворени и за дијалог и за сарадњу са државом”, казао је Порфирије.

Поводом смрти патријарха Српске православне цркве Иринеја, митрополит Порфирије је казао да је СПЦ доживела велики ударац, а да су његовом и смрћу митрополита Амфилохија црква изгубила „два најснажнија стуба”, преноси Бета.

in4s.net/Искра
Коментари
  • Uz sve poštovanje, ostao je osećaj da se Mitropolit Porfirije koleba i da je nesiguran kada je reč o odnosu Srbije i Srba iz Hrvatske prema Jasenovcu, prema odlasku Miloševića na proslavu Oluje i sličnim gorućim pitanjima, po ovim pitanjima nemože se primeniti biblijska istina da niko nije bez greha i tako relativizovati odgovornost za genocid i progon 91. kojijesamo nastavak ustaške ideologije sa ona perfidnijinačin.

    уторак, 24. новембар 2020.

Напишите коментар