Митрополит Порфирије служио парастос жртвама „Олује“

Слављење рата није ништа друго до наставак слављења зла, поручио је Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије, који је у Загребу у Саборној цркви Преображења Господњег данас служио парастос жртвама хрватске војно-полицијске операције „Олуја“.

Помену су, између осталих, присуствовали потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић, предсједник Савјета Српског народног већа Милорад Пуповац, представници Амбасаде Србије и вјерници.

Митрополит Порфирије је у обраћању истакао да је сваки рат пораз и да зато слављење рата није ништа друго него наставак слављења зла.

– Нема у рату победа, и свака ратна битка је пораз, пораз људскости, достојањства човекова. Молећи се за браћу и сестре пострадрале током ратних операција, које се називају `Олуја`, ми се молимо да Бог омекша срца свих људи, молимо се да нам да не само да имамо мир и да буде мира око нас и у нама, него и да се покрену све наше снаге и енергија, да љубављу према Богу почне да се успоставља истински и прави мир, да се успоставља време када ћемо, сећајући се сукоба и ратова, увек у срцима, свих без изузетка, осећати тугу и стид због промашаја јер смо устали човек на човека – нагласио је митрополит Порфирије.

Митрополит Порфирије указао је на ријечи Светог апостола Павла да у вјери у Бога не постоје зидови подјела, те да је сваки човек пред Богом исти, да носи печат лика Божијег, независно ко је и шта је.

– Највеће зло је када човек устане на човека, а највеће у том злу опипљиво су ратови – нагласио је владика.

Војно-полицијска акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима „Веритаса“, током „Олује“ из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године „Олуја“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар