МОСТАР ПОСТАЈЕ ГРАД ДВА НАРОДА: Срби подржали ХДЗ и добили – ништа!

СРБИ у Мостару приликом расподеле руководећих места у градским предузећима нису добили ниједну директорску позицију. ХДЗ БиХ и СДА поделили су међусобно 31 директорску фотељу, док Србима није припало чак ниједно место извршног директора у Водоводу, Комуналном, Центру за социјални рад, Паркингу, Тржници…

Поред директорских фотеља, за Србе су упитна и места у надзорним одборима где ХДЗ и СДА гурају свој кадар. Градоначелник Мостара, Марио Кордић (ХДЗ БиХ), објашњавајући зашто Срби нису добили ниједно директорско место, изјавио је на последњој седници Градског већа да приликом именовања није гледао националност и страначку припадност кандидата!

НИ СА АУТОХТОНИМ СРПСКИМ ПРЕДСТАВНИКОМ СИТУАЦИЈА СЕ НЕ ПОПРАВЉА

Иако су Срби у Мостару на изборима пре годину дана по први пута изабрали аутохтоног представника Велибора Миливојевића, члана СНСД, и прекинули праксу да српске већнике бирају ХДЗ БиХ и СДА, ипак положај Срба се не поправља.

Саговорници „Новости“ кажу да је и расподела средстава градског буџета од 91 милиона КМ, а где је српској заједници припало 200.000 марака, доказ какву будућност Србима желе комшије Хрвати и Бошњаци.

– Срби су поново изиграни при расподели директорских места, а добило смо и мрвице из градског буџета. Настављена је пракса као и до сада, а то је да су Срби на маргини у Мостару. Очигледно нам треба јачи наступ у Градском већу и очекујемо од Миливојевића да потегне витални национални интерес и тако блокира све оно што је против Срба – каже Душан Голо, председник Координације Срба у Мостару.

ПОЛОЖАК СРБА СВЕ ГОРИ

Он каже да Срби у Мостару, њих око 5.000, морају стати у једну колону јер без јединственог наступа тешко да ће поправити положај.

– Очигледно је била грешка што смо изабрали страну приликом формирања власти у Мостару, јер смо заборавили да без ХДЗ БиХ и СДА ништа се не може у овом граду урадити. Ето, ми смо стали на страну ХДЗ БиХ и очигледно ништа нисмо добили, а како се ствари развијају положај Срба је све гори и гори – истиче Голо.

МИЛИВОЈЕВИЋ: ЗА ВЛАДАЈУЋУ КОАЛИЦИЈУ СРБИ СУ НЕПОЖЕЉНИ!

Велибор Миливојевић, потпредседник Градског већа Мостара и српски већник, каже да владајућа коалиција ХДЗ БиХ и СДА у Мостару грубо крше права српског народа.

– Одлукама и именовањима ХДЗ и СДА директно угрожавају српска егзистенцијална права. То значи и уништавање националног идентитета Срба у Мостару. Ако наставе да вуку овакве потезе највећи губитник биће српски народ, а Мостар ће постати град само два народа – поручио је Миливојевић.

ПОРАЗНА СТАТИСТИКА

ВЕЛИБОР Миливојевић каже да примера ради у Мостару, Центар за социјални рад и Спортски савез, немају ниједног запосленог српске националности.

– Поразна статистика је и да у Градској управи има мање од пет одсто запослених који су се изјаснили као Срби – истиче Миливојевић.

Он каже да се за годину дана од избора дошло до одређених промена и да је неколицина Срба запослена у градским комисијама.

– Али последњим одлукама, да се Срби избаце из комбинаторике око директорских места, владајућа коалиција је послала јасну поруку шта мисли о нашој заједници у Мостару – каже Миливојевић.

С. Мишљеновић / Новости

Коментари
  • Uvek smo gubili zbog svoje naivnosti da će biti bolje.Ratni oziljci su još sveži da bi se neka ravnopravnost uspostavila.
    Nema,niti će ikad biti Santicevog i Djikicevog Mostara.

    среда, 24. новембар 2021.

Напишите коментар