На 15. Санском прелу Сањани прославили 20 година Удружења у Старој Пазови

Удружење Сана из Старе Пазове прославило јубиларних 20 година постојања, а одржано је и 15. Санско прело 24. фебруара у ресторану Вила Атина у Старој Пазови.

Удружење грађана Сана је од стране Унеска проглашено за чувара најстаријег пјевања динарских Срба – грокталица.

Предсједник Удружења Ранко Војводић поздравио је све госте и изразио захвалност свима без чије помоћи не би било тако успјешно и дуговјечно.

– Дајана Костић је на један посебан начин дала велики допринос у ставарњу и развоју Удружења и зато је овом приликом поздрављам и изражавам јој захвалност. Поздравио бих овом приликом и наше госте Пјевачку групу Перућићани из Војке, ПГ Јањски завичај из Новог Сада. Не бих да говорим сада о резултатима нашег рада, јер су они на завидном нивоу, и свима вама добро познати.

Предсједник скупштине Удружења Бранко Марјановић је навео да је основни циљ оснивања Удружења грађана Сана истраживање, биљежење, очување и његовање изворне традиције, пјесме, игре и обичаја Санског Моста и околине.

– Издвојио бих као битну активност  снимање трајних снимака мушке и женске пјевачке групе са испјевавањем за музичку продукцију Радио-телевизије Србије коју је одрадила проф. др Мира Дробац.

Приликом свог обраћања поздравио је дјецу која су дошла из Санског Моста заједно са директорицом основне школе из Козице, Миром Мушић, и захвалио им се што су својим присуством увеличали ову свечаност.

На прелу су наистакнутијим институцијама, пријатељима и члановима удружења у знак захвалности и дугогодишње сарадње подијелили плакете.

– Иницијативу о оснивању Удружења Сана имао је неко ко није из Санског Моста, наша драга Дајана Костић – рекао је Марјановић и с обзиром да Дајана није била присутна на прелу, плакету преузео њен супруг.

Плакете су уручене и породицама, за које Марјановић каже  да су три бренда и да породице могу бити поносне на њих.  Један од њих је Милорад Мићо Крунић, који се упокојио, а плакету је примио његов син Синиша.

Плакету је примио и Славко Црномарковић. Марјановић му је пожелио да дочека 30 година УГ Сана, што је Црномарковић прихватио уз осмијех.

Члан Удружења од самог оснивања, био је и једно вријеме члан пјевачке групе Славко Плавшић, такође је примио плакету.

– Драго ми је што се сваке године окупљамо у овако великом броју и што угостимо и наше пријатеље који нису Сањани, али воле доћи на Санско прело.

Плакету је примио још један од оснивача, донатор и члан УО Жељко Црномарковић, који је у рату остао без оца, и веома млад схватио значај традиције и окупљања завичајаца

Плакете су добили постухумно учитељица Боса Гашић и оснивач компаније “Браћа Црномарковић“ Бошко Црномрковић.

У име општине Стара Пазова обратила се и примила плакету Александра Ћопић шеф кабинета предсједника општине Ђорђа Радиновића.

– Честитам на истрајности и надам се да ћете да трајете још дуго. Надам се да се међу присутнима налазе насљедници који ће да насљеде ове људе који су били активни од самог оснивања јер треба да чувате своју традицију и поштујете ваше претке.

Предсједник Завичајно удружења Сањана Грмеч из Бањалуке Младен Вучковић каже да су чланови његовог удружења неизоставни дио овог дружења.

– Прело је показатељ колико смо сложни. Наше Удружење окупља више удружења из Санског Моста. Ми смо једно кровно Удружење које окупља удружења из различитих села Санског Моста. Свак од тих удружења на свој начин доприноси, самим обилсаком својих огњишта, чишћењем, раскрчивањем. Оваква прела су прилика да се упознамо, размијенимо искуства и идеје, направимо заједничке пројкете и да се млађе генерације међусобно упознају – рекао је Вучковић који је овом приликом примио плакету намијењену Српској православној црквеној општини Сански Мост.

Један од добитника плакете је и секретар Савеза аматера општине Стара Пазова Петар Неранџић  и један од оснивача овог Савеза.

– Оно што је јако битно је што је ово ваше Удружење прошилирило овај наш Савез са више пјевачких група које сада раде. Поставили сте одређене циљеве људима да раде на очувању своје традиције и културе.

Чланови удружења су посебно поносни на свој хуманитарни рад. Помажу земљацима када се нађу у тешким егзистенцијалним ситуацијама, учествују у обнављању српских православних храмова у селима Санског Моста. Организовали су  бесплатан одлазак на море 44 српске дјеце из Санског Моста.

Плакете ћу добили и предсједник општине Ђорђе Радиновић,  Ј.П. Чистоћа, ЈКП Водовод и канализација Стара Пазова, Црвени крст Стара Пазова, Фонд за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону.

У културно-умјетничком програму су учествовали Изворна пјевачка група Јањски завичај из Новог Сада која је основана прије 30 година у Стројицама код Шипова. Такође, присутни су могли да уживају и и узвођењу пјевачке групе Вида Вице Ољаче, Пјевачка група Перућићани из Војке и мушке пјевачке групе удружења САНА.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: УГ Сана

Нема коментара

Напишите коментар