На београдском сајма књига промовисана је књига о Светом Сави горњокарловачком

ОТИШАО У СМРТ И ИСТОРИЈУ СА СВОЈИМ НАРОДОМ


Издавачка установа Епархије горњокарловачке „Мартириа“ представила је 26. октобра на београдском сајма књига, у сали „Васко Попа, књигу „Сава, епископ горњокарловачки – живот и дјело“, аутора архимандрита мр Наума (Милковића). На промоцији књиге која је магистарски рад архимандрита Наума, настојатеља манастира Пресвете Богородице Тројеручице из Доњег Будачког на Кордуну, говорили су др Радован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве, Сњежана Орловић, историчар умјетности и ђакон Будимир Кокотовић, као и сам аутор.

Отварајући промоцију, ђакон Будимир Кокотовић је рекао да је поводом 80. година од устоличења епископа горњекарловачког Саве Трлајића у Плашком, Издавачка установа „Мартириа“ објавила магистарску дисертацију архимандрита Наума на Аристотеловом универзитету у Солуну у виду монографије епископа Саве. Ово је прва опширна књига о животу и дјелу заштитника и великог светитеља СПЦ Светог Саве Горњекарловачког, истакао је Будимир Кокотовић, додајући да се нада да ће ова књига имати допуњено издање, јер живот и дјело епископа Саве, и поред исцрпног истраживачког рада оца Наума, то свакако заслужује.

Радован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве, такође је истакао велики труд који је у ову монографију уложио отац Наум, јер се у књизи говори о личности важног Архијереја, мученика Саве Трлајића. У овом дјелу може да се прати живот Саве Трлајића као студента, као свештеника, као викарног епископа и као епископа горњекарловачког. Такође, може се сазнати да је осим Богословског факултета, епископ Сава завршио и правни факултет, настављајући тако традицију његових претходника у овој епархији. Овдје су дати и говори епископа Саве приликом његовог устоличења у којима је било доста суморних најава будућих догађаја, јер управо тада је федерализована Краљевина Југославија, односно то је било само неколико дана пошто је проглашена Бановина Хрватска. Епископ Сава је осјетио да је Краљевина била осуђена на једну пропаст, док је то Други свјетски рат драстично убрзао. Сава није хтио да напусти свој народ, своју епархију, иако му је то нуђено од италијанских власти, па је, нажалост, завршио у Јадовном у некој од јама у Велебиту, не дочекавши да ту своју сумњу у распад државе и доживи, истакао је, између осталог, др Пилиповић.

Када је епископ Сава дошао у Епархију, број свештеника се кретао од 135-187 у зависности ко је то истраживао, док се послије рата у епархији нашло само 14 свештеника, рекла је, у својој уводној ријечи, Сњежана Орловић, историчар умјетности.

„Епархија је тада бројала око пола милиона становника, а по завршетку рата он је преполовљен. Око 160 хиљада људи српске националности је побијено, већина осталих је протјерана, тако да је на том подручју остао веома мали број становника.

„Већина храмова, а било их је преко 220 у Епархији горњекаловачкој, у рату је била порушена. Остало их је једва двадесетак у богослужбеној употреби. Већина њих је била сравњена са земљом, а нова комунистичка власт наложила је да се и они храмови који су релативно лако могли бити обновљени сруше. Ипак и у том периоду најгоре су пролазили свештеници и њихове породице. Не само што их је већина на најсвирепији начин убијена у рату, уосталом као и епископ Сава, него су након рата оно мало што их је остало били провоцирани и понижавани заједно са својим породицама“, истакла је Сњежана Орловић наводећи да се истина о свему овоме крила и да је најзад дошло вријеме да се о овоме проговори и пише, а управо ова књига је на том путу како би требало да се освјетли истина о страдању Српске православне цркве, њеног свештенства и вјерника у том периоду.

На крају промоције, присутнима се обратио и архимандрит Наум, ријечима да се веома радује што је, како је навео „његов скромни рад“, изашао на свјетлост дан и што је доспио у форму једне мале књижице у којој се може наћи велики број података о животу епископа Саве и Епархије горњокарловачке у једном тешком периоду непосредно пред и на почетку рата.

„Истраживајући по Хрватском државном архиву у Загребу, видио сам да је архив Епархије горњекарловачке најбогатији у том фонду историје СПЦ у односу на све остале Епархије које су тада дјеловале на подручју Хрватске. То ми је дало потицај поготово кад сам видио оргиналне списе са потписом епископа Саве и кренуло је тако што сам мислио да ће то бити неких шездесетак страница, а завршило је са дупло више. Хтио сам да опишем, осим биографије владике Саве, и још неке догађаје у којима је он учествовао, представим средину из које је поникао и у коју је при крају свог живота дошао, као и политичке прилике, можда боље рећи неприлике тога времена пред Други свјетски рат и његов почетак. Циљ ми је, у сваком случају, био да читаоци књиге добију одговоре на сва до сада нерасвјетљена питања везана за живот Светог Саве Горњекарловачког“, закључио је аримандрит Наум, захваливши се свима онима који су помогли да ова ова књига изађе пред читаоце, прије свега, садашњем епископу горњекарловачком Герасиму, Управи за сарадњу са црквама и вјерским заједницама МИП Србије, као и појединцима Александру Кокиру, Зорану Обрадовићу и Мили Пеурачи.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

ПРОМОВИСАНА ЈОШ ТРИ ИЗДАЊА ИЗДАВАЧКЕ УСТАНОВЕ “МАРТИРИА“

ПУТОКАЗИ ПРАВОСЛАВНЕ ДУХОВНОСТИ

На 63. Сајму књига у Београду, Издавачка установа Епархије горњокарловачке „Мартириа“ представила је сат времена раније још три нова издања у 2018. години: „Кроз живот и дјело Николе Тесле“, „Православни Епископ Сергије Каћански (1813-1859)“ и „Гробна места Архијереја Карловачког владичанства“. О издавачкој установи „Мартириа“ говорио је архимандрит мр Наум (Милковић), нагласивши да су ова три „скромна“ дјела написана између два Сајма књиге. Овдје је ријеч о историјској едицији издавача, а писци су имали доста проблема да грађу која је негдје била оскудна, а негдје можда и преопширна, на прави начин приближе читаоцу.

О књигама ђакона Будимира Кокотовића „Православни Епископ Сергије Каћански (1813-1859)“ и „Гробна места Архијереја Карловачког владичанства“, говорио је др Мирко Сајловић, професор Богословског факултета Свети Василије у Фочи, Универзитета у Источном Сарајеву.

„ Да би неко писао црквену историју мора да познаје материју, овдје је управо такав случај и аутор заиста познаје грађу и има свој став у сагледавању историјских чињеница. Као црквени историчар ђакон Будимир је аргументовано утемељен, једноставан и поуздан. Његова излагања биографија горњекарловачких Архијереја није само пуко спашавање од заборава наших црквених великодостојника, већ начин како је он то урадио несумњиво доприноси да они остану путокази православне духовности савременим генерацијама“, рекао је, између осталог, др Мирко Сајловић представљајући ове двије књиге.

О дјелу „Кроз живот и дјело Николе Тесле“, аутора Саше Лончине, који није био присутан на промоцији, говорио је ђакон Будимир Кокотовић.

„Ово је један приручник за путовање кроз вријеме Николе Тесле, зато ово дјело треба прочитати јер се неће упознати само са ликом и дјелом Николе Тесле, већ и са природним љепотама одакле је потекао наш највећи научник“, закључио је Будимир Кокотовић.

 

Нема коментара

Напишите коментар