На Рудару 10.000 Срба: Извините што сузе наше деце ремете вашу идиличну слику

Скоро 10.000 Срба, већином са севера, али и са југа Косова и Метохије, протестовали су данас на барикади у Рудару упозоравајући да неће бити „ни повлачења, ни предаје“!

Магистрала, која је већ 13 дана блокирана код Рудара, била је данас дупке пуна од „крста“ до раскрснице ка Звечану и Лепосавићу, пуне су биле и околне улице, па многи са скупа нису успели да се приближе бини ни на 300, 400 метара.

Пред почетак скупа, дуж магистрале раширена је српска застава дуга 300 метара, док се са разгласа чула песма „Сети се Господе наше мајке Србије“.

„Овде смо да кажемо, да свет чује ако хоће, ако га уопште занима, да нисмо никакви терористи, криминалци и разбојници, већ поштени људи који само желе миран живот за своју породицу, за децу. С молбом да нас нико не дира и не хапси на правди Бога, да нам се не прети“, причали су људи док су пристизали на скуп.

„Ми смо у овом, 21. веку најпрогоњенији народ у Европи! Хапси се, прогони, малтретира народ коме се пале цркве, затрпавају гробови, народ коме се не дозвољава повратак у куће, станове. Само, није добро, то се мора знати, да се срећа и напредак једног народа гради на несрећи другог“, рекао је бивши градоначелник Звечана, Драгиша Миловић.

Срби са севера донели су транспаренте међу којима су били „Ми нисмо криминалци“, „Роде (изасланик Берлина на тзв. Косову), није ти ово Немачка, ово је Србија“, „Зашто смо криминалци, ако тражимо слободу“, „Децу нисмо рађали за Куртијеве снајпере“, „Јер одавде нема назад“, „Председиче Вучићу, у тебе се уздамо“, „Курти, ти народ не можеш да зауставиш“…

Ко је терориста на Косову и Метохији?

Бивши судија Никола Кабашић говорио је о закону и безакоњу, подсетио на речи бившег америчког председника Томаса Џеферсона да „кад неправда постане закон, отпор постаје дужност“.

„Кажу за нас да смо терористи, да смо криминалци! Како бисте ви људи, кажите ми, назвали оне који баце експлозивну направу у зграду Скупштине Косова, који на заседању те скупштине бацају димне бомбе и сузавац, који спале 28 возила Владе Косова, камењем гађају полицију, пале камионе са српском робом. Све то су урадили они који данас владају Косовом и који нас називају терористима и криминалцима“, рекао је судија Кабашић.

Предраг Пантић, син ухапшеног бившег полицајца КПС Дејана Пантића говорио је једва суздржавајући сузе. Испричао је да он и његова мајка оца и супруга нису видели ни чули већ 13 дана, да се све то дешава у Европи, на почетку 21. века.

„Од тог дана, од хапшења, од мог оца нема, ни трага ни гласа. То хапшење је само кап у мору неправди које овај народ трпи. Мој отац није ни терориста ни криминалац, ухапшен је само зато што је Србин. Народ који је на барикадама у свему овом што се дешава препознао је себе, препознао да на месту мог оца могу бити њихови синови, њихови очеви“, рекао је Пантић.

Зорица Јанковић, директорка предшколске установе „Наша радост“ у Лепосавићу подсетила је да су у двориште тог вртића ушли припадници РОСУ са дугим цевима док су деца спавала.

„Дете не може више да изађе на улицу, а да се не чују звуци сирена. Стојимо на киши, на ветру, све зарад наше деце, да би они могли да живе у миру. Знам да свако дете има право на слободу, на мир, да та права морају да се поштују“, рекла је она.

Каква је Куртијева демократија?

Горан Ракић, председник Српске листе, подсетио је да су „терор који народ свакодневно вриши, неоснована хапшења, тајни спискови са листама за одстрел Срба, малтретирање српског народа“ разлози зашто су Срби на барикадама. Он је рекао да су мир и слобода све што Срби желе, да неће дати оно што је српско.

„Ти тајни спискови, листе за одстрел Срба показују како изгледа демократија Аљбина Куртија. Међународној заједници сметају барикаде, али им не смета малтретирање Срба, желим да поручим да смо своји на своме, да не можемо да ћутимо на неправду, на пребијање нашег народа, да пристанемо да тихо нестанемо са своје земље. Господо међународни представници, извините што не можемо да мирно стојимо док нас газе, што сузе наше деце ремете вашу идиличну слику ‘демократског Косова’“, рекао је Ракић.

Он је додао и да су захтеви Срба са барикада јасни, да се на слободу пусте ухапшени Пантић и Аџић, да се ставе ван снаге спискови Приштине за хапшење Срба, да се севера Косова повуку јединице специјалаца са дугим цевима.

Међу транспарентима на Јарињу био је данас и један са посебном поруком – „С вером у Бога и за Божић на барикадама“.

„Смрзавамо се на барикадама, уморни смо, али, ово је наша јасна порука да смо спремни да останемо овде колико буде требало, друге нам нема, ено тамо и транспарента „Одавде нема назад“, кажу Срби са барикада на северу Косова и Метохије.

Зоран Шапоњић, РТ Балкан
Нема коментара

Напишите коментар