АКТУЕЛНО:

Награда „Сава Мркаљ“ Николи Вујчићу

Културна заједница Крајине уручиће награду „Сава Мркаљ“ пјеснику Николи Вујчићу у просторијијама Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније, у суботу 5. октобра 2019. године у 16 часова.

Никола Вујчић рођен је у Великој Градуси 1956. године. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду. Био је уредник часописа „Знак“, главни и одговорни уредник „Књижевне речи“, уредник у Књижевној омладини Србије, главни и одговорни уредник листа Вукове задужбине „Задужбина“. Сада је уредник у издавачкој кући „Филип Вишњић“. Живи у Београду.

Својом поезијом чини један истрајан и самосвојан глас српске поезије.Укључивши се у токове европског пјесништва, Вујчић упорно исписује своју поетску матрицу преиспитујући вјечито медиј у којем се остварује. У својој првој књизи Вујчић се знао држати архетипова од којих је најзначајнији вода. Касније су преостали само лирски субјект, језик и ријечи. Ријечи су проматране као трошни предмети, несавршени језик који их именује, релативизира све, стварајући празнину. Остаје само пјесма изаткана од трошности која се осипа у ништавило. Пјесма постоји изван свијета о којем пјева и у којем је настала.

Текст преузет са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар