Дјеца из Босанског Петровца посјетила Београд и Нови Сад

Протojeреј и вјероучитељ Бојан Митрић повео је српску дјецу (основна и средња школа) из Босанског Петровца на једно лијепо путовање 28. септембра. Пут је платила организација World Vision из Босне и Херцеговине. Иницијатива је потекла од вjероучитеља Бојана Митрића и професора вјеронауке Предрага Вујића који је због болести био одсутан. Акцију су подржала и Удружење Петровчана из Београда и Новог Сада.

– Сва наша дјеца иду на вјеронаук у Петровцу, а на ово путовање је кренула трећина. Обишли смо Храм Светог Саве, манастир Раковицу, Калемегдан и Золошки врт – рекао је отац Бојан Митрић и додао да у вечерњим сатима иду на Фрушку гору, гдје ће преспавати у манастиру Велика Ремета и сутрадан обићи и Нови Сад, Успењску цркву гдје их је позвао свештеник поријеклом из Петровца Жељко Латиновић.

Вјероучитељ Бојан Митрић каже да већ четири године ова дјеца учествују и на Светосавском омладинском кампу Митрополит Николај Мрђа у Вођеници. У организовању овог кампа помаже и Управа за дијаспору. Камп траје пет дана, буде око тридесеторо дјеце, а посљедњи дан позову сву дјецу из општине. Тај посљдњи дан буде око 200 дјеце и организују се спортска такмичења у 9 дисциплина.

Највећи проблем у Босанском Петровцу је што превладава старија популација, која се свакодневно сусреће са многим проблемима, као што су одлазак код доктора, па чак и у цркву не могу да дођу.

– Док са друге стране, млади како оду у Бањалуку на школовање, више се не врате. Петровчани важе за сналажљиве људе, тако да се брзо прилагоде новој средини, и наставе живот у Бањалуци – рекао је Бојан Митрић.

Завичајно удружење Петровчана на челу са предсједником Бором Бањцем угостило је дјецу Петровца у Београду и почастило их ручком.

– Када смо чули да долазе у Београд обећали смо да ћемо их угостити домаћински, да се дјеца одморе, ручају. То је наша обавеза, који смо настањени у Београду, а поријеклом из Петровца – рекао је Бањац и додао да учествују у многим акцијама и помажу исте. Али, у свакој ситуацији када се треба помоћи неком од земљака они су на располагању.

Бојана Мрђа, ученица другог разреда Средње мјешовите школе из Босанског Петровца  подијелила је своје утиске са нама, први пут је у Београду.

– Утисци су одлични. Прије свега желим да се захвалим професору вјеронауке Предрагу Вујићу и оцу Бојану Митрићу што су се потрудили да нам обезбједе ово путовање. Прелијепо се дружимо – рекла нам је Бојана и додаје да је одушевљена Београдом.

Анђела Мирковић ученица осмог разреда је трећи пут у Београду и носи само позитивне утиске.

– Волим путовати и дружити се, а на овом путовању учимо и о историји нашег народа. Прошле године смо посјетили и Острог.

Ученица деветог разреда Сара Петковић нам је рекла да је на њу велики утисак оставио Храм Светог Саве.

– Храм обилује прелијепим иконама и фрескама, и јако је уређен. Радује ме и одлазак на Фрушку гору и обилазак манастира – рекла нам Сара и додала да би вољела да иде чешће на излете са вјероучитељима.

Кристина Мрђа је такође подијелила своје утиске за Српско коло и навела да би вољела да су оваква путовања чешћа.

Дјеца су у неколико наврата нагласила да се много захваљују својим вјероучитељима Предрагу Вујићу и Бојану Митрићу на овом путовању.

Текст и фото:  Драгана Бокун

 

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар