Прекодрински Срби се представили на Панонском вашару у Врбасу

У Врбасу је од 20. до 22. септембра одржан Панонски вашар, односно 41. Фестивал фолклорних традиција Војводине, 11. Сајам старих заната и домаће радиности и 11. Изложба и дегустација традиционалних јела, као и 11. Фестивал дјечјег изворног стваралаштва. Организатори Савез умјетничког стваралаштва аматера Војводине и Културни центар Врбас су ове године окупили око 60 фолклорних анасамбала и око 20 дјечијих ансамбала, са преко 1.200 учесника. Обичај ове манифестације је да се сваке године представи једна заједница из Војводине, ове године су то били прекодрински Срби.

Панонски вашар је 20. 9. у петак отворила замјеница предсједника општине Врбас Миљана Штулић, а започео је концертом КУД-а Пискавица из Бањалуке и пјевачке групе Звуци са камена из Новог Сада.

КУД Пискавица постоји од 2002. године и има око 180 чланова свих узраста. Имају три програма. Цјеловечерњи програм је Игре и пјесме из Репблике Српске, други програм је Земље из региона, трећи програм је комбиновани, рекао је за Српско коло Мирко Арамбашић.

– Специфични смо по томе што имамо и програм народних обичаја. Поносни смо и на нашу пјевачку групу, у питању су старије жене које су побједнице Шљивика 2014. године – рекао је и додао да желе да буду што ближе изворној традицији.

Организатори су фестивала Козара етно заједно са Туристичком организацијом Града Бањалука.

– Захваљујући Горану Николашу из Удружења Крајина имамо сарадњу са Врбасом, већ 6 година, а овом приликом смо остварили контакт и са Завичајним удружењем Сава Мркаљ из Новог Сада.

Како нам је рекао умјетнички руководилац Фолклорног ансамбла Врбас Љубомир Вујичин фестивал није такмичарског карактера већ свако добија диплому, да ли за изворност, или уиграност, костим…

– Жири одлучује и ко ће представљати Војводину на Републичкој смотри која се одржава сваке године. Три играчка ансамбла и двије пјевачке групе – рекао је Вујичин.

Испред Спортског центра Врбас у суботу 21. септембра прекодрински Срби изложили су своје радиности, стара јела, народне ношње и инструменте.

Могла су се дегустирати разна укусна јела вриједних домаћица, видјети ручни радови, а нису изостале ни књиге које су красиле штанд Удружења Сава Мркаљ из Новог Сада.

Секретар Удружења Подгрмеч Житиште Мира Аџаип је представила своје ручне радова.

– Наше удружење је основано 2006. године, трудимо се да очувамо културу и традицију наших крајишких Срба и нашој дјеци пренесемо начин на који су живјели наши баба, дједа…. Није само поента чувати оно што смо наслиједили од наших предака, ако ја својој дјеци и унучићима не могу показати како се везло, прело и ткало – рекла је Мира Аџаип.

Ово Удружење је највише бави хуманитарним радом, својим личним залагањем и ангажoвањем до сада су помогли многе.

Вриједне жене из Изворне групе Кордун Инђија спремиле су гра’ и купус и незаобилазну крузовницу.

Из Бањалуке, односно Пискавице су такође стигле разне ђаконије, на чији штанд су сви радо свратили. Богату трпезу су припремили и из Удржења Крајина из Врбаса и СКУД-а Станишић из Станишића.

Прекодрински Срби су показали да не само што добро пјевају и плешу, него да су и добри домаћини, спремни да угосте и почасте чашицом домаће ракије и разним укусним домаћим производима.

С обзиром да се овдје презентовала и култура прекодринских Срба Завичајно удружење Сава Мркаљ је представило два издања. Књигу пјесама Бошка Бућана Испод пепела и књига Пјесме Саве Мркаља, коју је приредио проф. емеритус Душан Иванић.

Након дегустације јела, услиједио је концерт Фестивала фолколорних традијица Војводине, а у недјељу је био други концерт, и стручна трибина на тему Презентовање традиције.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар