АКТУЕЛНО:

Нaкон 24 године обновљен турнир у малом ногомету у селу Пољани на Кордуну

Давне 1974. године у Пољанима, селу поред Топуског на Кордуну, за некдашњи Дан борца 4. јула, започео је турнир у малом ногомету. И трајао је до љета 1995. године – до Олује. Био је то један од најјачих једнодневних турнира у широј регији Кордуна и Баније.

Поратних година је турнир пао у заборав, а обновљен је ове године. Дакако традиционално 4. јула!!!

Малобројни мјештани, њих двадесетак, на челу са предсједником Мјесног одбора Марком Чичом и ентузијастом Миланом Рокнићем – Роком који живи од Олује у Београду, на изузетно успјешан начин обновили традицију.

Број екипа је знатно мањи него предратних година јер се у Пољанима знало скупити по тридесетак момчади из околних села, али и из Јастребарског, Загреба, Карловца, Сиска, Подзвидзи (БиХ). Сваке године учествовале су и екипе некадашњих касарни ЈНА из Петриње, Загреба, Карловца… који су, треба ли посебно истицати, доживљавали овације и опће симпатије тада многобројне публике.

Међутим, три јучерашње eкипе које су наступиле су истовремено и побједници без обзира на резултате. Успјех је што је манифестацију пратило стотињак гледаоца, сјећајући се некад срећнијих времена и Пољана са већим бројем становнника.

Успјех је такође што је и овогодишњи спортски сусрет, баш као и сви предратни, био вишенационалног карактера, чиме се и на спортском пољу јача толеранција и заједнички живот у вишенационалној средини попут Опћине Топуско. Напоменимо да је најмлађи учесник турнира био 12-годишњи Жарко Гушић!

Милан Рокнић – Роко има прецизну евиденцију свих предратних турнира као и бројне фотографије.

Једини који је учествовао на свим турнирима од 74 до 95 је нажалост прерано умрли Миладин Божић – Мики који је са екипом своје Перне и освајао највећи број пута пољански турнир.

Боро Ркман

Нема коментара

Напишите коментар