Киковић: Историјска истина је укинута у ЦГ, оваква историја ником није потребна

Српско историјско-културно друштво “Никола Васојевић“- Беране огласило се саопштењем којег је потписао историчар Горан Киковић.

Поводом укидања предмета историја а према документима из школа у које су објавиле “Вијести”и уједно имале увид, историју и географију, али и други страни језик, екологију, социологију… неће имати средњошколци појединих смјерова у школама електротехничке, машинске, поморске, економске, хемијске струке.

Како је саопштено јавности у неким школама ове предмете већ нуде као изборне!

Било је увијек оваквих и сличних примјера, поготову је била на удару историја, која је и данас на удару свуда на Балкану поготову је то најизраженије у Црној Гори.

А одакле је то дошло? Доласком комуниста доживљавамо, за неупоредиво краћи период, највероватније и највећи ударац на сопствену историју, њеним поновним мијењањем. Па смо тако својевремено у хронолошким комунистичким часописима могли прочитати и изјаву једног од водећих људи у држави и идеолога послијератне Брозове Југославије комунисте Милована Ђиласа, који је оставио реченицу која нам је данас сасвим довољна за одговор на постављено питање, а он је вјеровали или не рекао: „Историчари не треба само да записују и бјележе историју, већ треба и да је мијењају“.

Чланови нашег друштва којег сачињавају професори историје противе се одлуци да се у Црној Гори укида предмет историја. Ми чланови друштва историчара смо сигурни да је историјска истина у Црној Гори укинута и сигурни смо да оваква историја која се предаје у Црној Гори ником није потребна.

Зато тражимо да се у уџбеницима историје врати истина и да учитељица живота буде и у Црниј Гори предмет за долазеће генерације, а не пропаганда у служби партије на власти.

Свима нама је познато да је Историја друштвена наука која се бави проучавањем развоја људског друштва у прошлости, од настанка цивилизације до данашњег дана. Њен задатак је да на основу материјалних, писаних и усмених трагова човјековог постојања реконструише прошлост људи на одређеном простору и у одређеном времену. Историја треба да објасни узроке минулих догађаја и уочи законитости друштвених процеса. У томе јој помажу и неке друге науке, које зовемо помоћне историјске науке. Историја (хисторија) је грчка реч и значи прошлост.

Ову дефиницију историје у данашњој Црној Гори власти желе да потисну или да укину историјску истину или да оваквим одлукама потисну учитељицу живота а да истину о вјековном српском постојању у Црној Гори забране надолазећим генерацијама како би манипулисали са њима. – каже се у саопштењу. – којег је потписао историчар Горан Киковић.

Нема коментара

Напишите коментар