Народ у Липовачи добио место за молитву

Чин освећења извршио је владика осечкопољски и барањски Херувим уз саслужење свештенства из неколико околних парохија.

Након освећења богомоље и парохијског дома те освећења славског колача владика Херувим је у име мештана насеља Липовача захвалио свима који су помогли да ово место добије своју богомољу, нарочито српским политичким представницима, заступницима у Сабору РХ, начелницима општина, ЗВО-у и многим појединцима који су учествовали било новчаним прилозима било добровољним радом.

– Нека свима буде на здравље и на спасење овде у Липовачи јер данас се заиста сви требамо радовати. Радост коју данас сви требамо осећати јесте радост што смо после много времена и многих искушења успели ову богомољу привести својој сврси, да она буде место сабрања не само народа овога места него да се он овде сабира из свих крајева наше епархије. Заједно са нашим народом, заједно са свим представницима из политичког живота наше заједнице у Републици Хрватској, заједно са црквом нашом успели смо да још једно велико дело учинимо за ову епархију. Да нам оно буде место где ћемо се сабирати, где ћемо чути реч Јеванђеља, где нећемо мрзети једни друге. Где ћемо покушати да кроз Јеванђеље Христово, које је река љубави, увек потекне реч мира. Реч која нас непрестано храни и која нас непрестано греје и која нам се непрестано улива у душу – рекао је владика Херувим.

Том приликом владика Херувим произвео је другог пароха боровонасељске парохије јереја Синишу Мићановића у чин протонамесника благодаривши му за његов пожртвован рад на пољу вере и народног рада.

– За мене је данас посебан дан не само због тога што сам као свештеник овде у служби већ десет година и што сам данас од нашег владике примио достојанство протонамесника, него зато што се наш народ окупио на овом месту где се окупља већ годинама и што смо дочекали да осветимо ову нашу богомољу. Она је обновљена и уређена не само вољом нашег владике и представника власти овде у Републици Хрватској него и вољом свих верника и људи који су добро учинили овој богомољи и овоме селу. Сви су од себе дали све што су могли и материјалним и физичким трудом. Због тога сам срећан толико да ту срећу речима не могу да искажем – рекао је новопроизведени протонамесник.

Мештани више не морају ићи у храмове у околним местима

Један од људи који је од самог почетка ангажован око изградње и уређења липовачке богомоље је и данашњи заменик вуковарског градоначелника из реда српске заједнице Срђан Колар који је неретко у томе учествовао и добровољним радом.

– Као и цео овај народ који се овде окупио и сам сам веома срећан што смо дочекали овај дан да посветимо ову богомољу у насељу Липовача. Сви већи радови су коначно завршени и посебно сам поносан што смо овде постигли једно заједништво и наших српских институција и нашег народа не само из Липоваче него и из околних места и општина Борово, Маркушица, Негославци, Трпиња, Ердут и Шодоловци. Сви редом су се укључили у изградњу односно обнову ове наше богомоље. Материјалом је помогла и вуковарска градска фирма „Комуналац“. Свима њима сам захвалан и веома сам поносан овим што смо постигли – рекао је Колар и додао да ће, будући да ће у Липовачи од сада са народом бити и њихов свештеник, то у многоме променити и оплеменити верски живот у овом месту.

– Много нам ово значи јер не морамо ићи даље него своје верске потребе можемо испунити овде у Липовачи – каже старија госпођа, а на њене речи надовезује се још једна жена.

– Ми старимо, занемоћавамо и не можемо много далеко да идемо како би се Богу помолили и ово нам много олакшава, јер нам је ближе.

Богомоља у Липовачи посвећена је Светом великомученику Прокопију који је не само слава села него и заветни дан установљен у овом месту још пре осамдесет година. У центру села у непосредној близини нове богомоље 2016. године подигнут је и заветни крст. Мештани Липоваче, уверава нас њихов свештеник Синиша Мићановић, не желе да се зауставе на овоме него би хтели овде да подигну и једну мању цркву.

– Ја немам разлога да сумњам да се то неће остварити. То колико је вера овог народа овде чврста уверио сам се када сам пре две године дошао овде. Службу смо вршили у неомалтерисаним просторијама кроз које је дувала промаја, али вера нас је сачувала и данас смо то и доказали – рекао је отац Синиша.

Након освећења њихове нове богомоље мештани Липоваче су са својим владиком, свештенством и гостима угошћени на трпези љубави.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар