Одржана 13. Ђедова косидба у Вргинмосту

У Вргинмосту је 9. јула одржана чувена манифестација 13. Ђедова косидба као и Вече пјесме и игара. Ову манифестацију је организовало СКД Просвјета пододбор Вргинмост под покровитељством општине Гвозд.

 

Oд основне школе дефилеом су кренуле коњске запреге на челу колоне. Коњи власника Миодрага Лапчевића из Блатуше били су посебно окићени за ову прилику. За запрегама низала су се културно-умјетничка друштва, и за њима косци.

Косци наоштрених коса, нестрпљиво су чекали косидбашу Ђуру Шапића да отвори 13. Ђедову косидбу и поведе их на ливаду.

У паузи су их чекале спремне жене са богатом понудом јела и пића на косачком ручку. Поред укусних домаћих производа карактеристичних за Кордун, заливало се хладном ракијом, а неизоставна је била и пјесма.

— Поново смо се окупили да се сјетимо обичаја нашег краја. Има нас са свих страна, хвала Богу. Дошли смо да се дружимо да се веселимо и да покажемо знање у кошњи — рекао је Ђуро Шапић.

На бини су се ређали косци : Момчило Бојић, Милан Балабан, Ђуро Вукелић, Васо Огризовић, Милан Стјепановић, Бранко Бркљач, Миладин Тепавац, Невенка Мраковић, Анкица Комленић, Милан Тепавац, Бранко Полојац и Марко Вучковић и извлачили су бројеве парцела на којима ће косити.

Група ветерана је косила у посебној категорији. Најстарији косац међу њима који не пропушта ниједну прилику да учествује на косидбама је Петар Ивковић (1933). Косио је и Душан Јеросимић док је Ђуро Шапић био пријављен у категорији ветерани, али није косио.

Двије екипе су се пријавиле и за екипну кошњу. У првој екипи били су Момчило Бојић, Милан Балабан и Ђуро Вукелић, а у другој екипи Бранко Бркљач, Миладин Тепавац и Мишо Тепавац.

Косидбаша је прогласио побједнике у све три категорије.

У појединачном такмичењу побиједио је Ђуро Вукелић, друго мјесто освојио је Милан Тепавац, треће мјесто Васо Огризовић.

У категорији ветерана најбољи је био Петар Ивковић. Ивковић се захвалио организатору предсједници СКД Просвјета пододбор Вргинмост Сенки Цревар.

— Желио бих да се косидба настави даље као наша традиција, и да преносимо наше обичаје са кољена на кољено.

Друго мјесто у категорији ветерана је освојио Душан Јеросимић.

У екипном такмичењу побједила је екипа коју су чинили Бранко Бркљач, Миладин Тепавац и Милан Тепавац.

Много људи окупило се око и здушно су бодрили своје фаворите, дијелили компилменте и уживали у овој лијепој традицији.

Након косидбе услиједио је културно-умјетнички програм. Гости су били замјеница жупана сисачко-мославачке жупаније Мирјана Олујић, замјеник жупана карловачке жупаније Дејан Михајловић, начелник општине Крњак Перица Матијевић, парох Топличке парохије протојереј Миле Ристић ,предсједница Удруге Кордунашица Татјана Влачић Вујичић.

Пјесме и игре Кордунаше чине радосним и поносним и помажу да сачувају коријене и оставе младим генерацијама сазнања о богатом стваралаштву њихових предака.

Присутнима се обратила предсједница Просвјете пододбор Вргинмост Сенка Цревар видно радосна што се манифестација одржава, јер ју је двије године омела киша, а двије године корона.

— Требало је пет година стрпљења да дочекамо ово данас. Предивно вас је видјети, хвала овом небу што нас је данас послужило – рекла је Цреварева.

Сенка Цревар се захвалила Татјани Влачић Вујичић и њеном Удружењу Кордунашица што су у традиционалном стилу окитиле позорницу.

— Они са нама годинама сарађују и та сарадња је све боља и боља. Желим вам свима такве сараднике у животу.

Начелник општине Гвозд Милан Врга нагласио је да га радује што види велики број људи, поготово младих.

— Млади ће нам дати снаге да наставимо са даљим радом у промовисању културе нашег краја као што је Ђедова косидба. Вјерујем да ће сваке године бити све више људи.

Мирјана Олујић замјеница Сисачко-мославачке жупаније поручује да је Ђедова косидба један од најзначајних културних, повијесних и туристичких манифестација у Вргиnмосту.

— Ово је традиција наших бака и дједова, на који начин су они радили и у тим временима дружили.

Наступали су СКД Просвјета пододбор Вргинмост, КУД Сељачка слога Купинец, чланови Заједнице културно-умјетничких удруга општине Клинча Села, СКД Просвјета пододбор Вишково, пододбор Крњак, СКД Вретено Ријека, СКД Просвјета пододбор Гарешница, МПГ СКД Просвјета пододбор Загреб, СКД Просвјета пододбор Војнић, СКУД Јован Јовановић Змај из Бијелог Брда, Удруга руског подручја у Међимурју Калинка из Чаковца.

Медијски покровитељ је Радио Бановина.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: Фејсбук Татјана Влачић Вујичић

принтскрин: Радио Бановина

 

Нема коментара

Напишите коментар