Анђелковић: Бошњачко писмо против Цвијановић крајње комично и нереално

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је Срни да је крајње комично и нереално писмо Конгреса Бошњака Сјеверне Америке, у којем од америчких званичника траже блокаду и забрану уласка у САД предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић.

– Ово што је сада поручено западним званичницима дјелује крајње комично и биће велико разочарење за Сарајево и њихове лобисте, јер ће се показати да су такви захтјеви нереални, као и све оно што они генерално очекују од Запада – нагласио је Анђелковић.

Он је оцијенио да оваква реакција „једне од екстремистичких бошњачких организација говори само о њиховој свијести да су немоћни и да је циљ за који се боре неостварив“.

Према његовим ријечима, и Запад, који некада негативно поступа у односу на Републику Српску, схвата да је Српска реалност и да не може да буде угушена и стога, ипак, настоји да одржава односе са Републиком Српском, без обзира на повремено „одапињање отровних стријела“.

– Бошњаци то никако не могу да схвате. Они стално живе у илузији да ће им неко дати оно за шта су се борили током 90-их, а то је „унитарна Босна“, што је потпуно нереално – додао је Анђелковић.

Он је оцијенио да Бошњаци у том писму сада на смијешан начин оптужују Цвијановић да је она експонент руских интереса, а заправо нико у Републици Српској није експонент руских интереса, него искључиво српских.

Анђелковић је навео да се Република Српска бори за своју државност, сувереност и за универзални принцип да сваки народ одлучује о својој судбини, а да чак и у Америци и на Западу многи мисле исто.

Коментаришући посјете Цвијановић САД и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Израелу, упркос тврдњи да су изоловани, Анђелковић је рекао да Република Српска свакако није изолована.

– Напросто, она је држава, чланица босанско-херцеговачке конфедерације и многи на Западу ту реалност, ипак, схватају и понашају се према Републици Српској као ентитету који има многе елементе државности – истакао је Анђелковић.

Он је додао да се према Додику понашају на Западу као према озбиљном политичару, који показује велику смјелост и храброст на међународној арени, а при томе никога не изазива, него само брани своје интересе.

– Република Српска нити је изолована, нити ће бити изолована – рекао је Анђелковић.

Извршни директор Конгреса Бошњака Сјеверне Америке Селма Порча упутила је званичницима САД писмо у којем, како је навела, захтијева да предсједници Српске забране улазак у Америку и да је ставе на листу за блокирање и откажу све заказане састанке са њом.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар