НАВРШИЛЕ СЕ 22 ГОДИНЕ ОД УБИСТВА ИЗБЈЕГЛИЦА И СТАРАЦА У СУРДУЛИЦИ

Данас су се навршиле 22 године од НАТО бомбардовања Сурдулице гдје је убијено 15 Срба избјеглих из Републике Српске Крајине /РСК/ смјештених у павиљоне Специјалне болнице за плућне болести и четири корисника Старачког дома у том граду, а више десетина лица је повријеђено, саопштио је Документационо-информациони центар „Веритас“.

У саопштењу је наведено да за изгубљене животе избјеглица из Лике и Кордуна и стараца из Србије нико никада није одговарао, а да су они постали колатерална штета у „хуманитарној мисији“ апсурдног и циничног назива „Милосрдни анђео“.

У ноћи између 30. и 31. маја 1999. године убијени су Босиљка Малобабић /53/ и њена дјеца Милена /20/, Раде /19/ и Миленко /16/, Мила Слијепчевић /90/, Душан Манојловић /72/, Милица Манојловић /77/, сви избјегли из Сјеничка код Карловца.

НАТО авијација убила је и Славка Поповића /60/, Ђорђа Павковића /45/ и Даницу Малешевић /61/ из Крњака, Напијала Драгића /70/ из Војнића, Богданку Јањанин /74/ из Вргин Моста, Петра Будисављевића /60/ из Врховине, Раду Жигића /52/ из Кореница и Миланка Вучковића /65/ из Дуге Ресе.

У оближњем старачком дому убијени су Стана Рашић /66/ из Врања, Босна Милановић /68/ и Стамен Рангелов /61/ из Сурдулице, те Десанка Величковић /67/ из Владичиног Хана.

Дијелови тијела убијених Срба из РСК извлачени су неколико дана из рушевина и скупљани са околних стабала, те је вршена реконструкција ради идентификације.

Међутим, дејства бомбардовања су била толико разорна да је комплетно уништен анатомски састав, како чврстих тако и меких ткива, за неколико тијела због чега су, упркос упорности и жељи патолога, остали неидентификовани Милица Манојловић и браћа Раде и Миленко Малобабић.

Посмртни остаци избјеглица сахрањени су на Масуричком гробљу у Сурдулици, далеко од њиховог завичаја у Лици и на Кордуну, који су напустили у августу 1995. године током акције хрватске војске „Олуја“, гдје их УН није заштитио иако се радило о заштићеном подручју.

Извор:Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар