Неће бити заборављени они коју су стварали Српску; Одржана централна свечаност

Република Српска неће заборавити оне који су стварили Српску и одбранили вијековна огњишта српског народа, поручено је данас на обиљежавању 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година постојања Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Истакнуто је да се Република Српска залаже за мир и стабилност у БиХ.

Обраћањем званичника, у бањалучкој касарни „Козара“ окончана је централна свечаност обиљежавања Дана Војске Републике Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да нико нема право да доводи у питање територију, надлежности, имовину и интегритет Републике Српске, за коју је живот дало више од 23 хиљаде бораца Војске Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је Војску Републике Српске створио српски народ и да је зато народна и одбрамбена.

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Милорад Крајшумовић нагласио је да је Војска Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату заштитила српски народ и очувала Српску.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић истакао је да не смије бити заборављено више од 23.000 погинулих бораца који су животе дали за стварање Републике Српске и да се зато мора његовати сјећање на Војску Републике Српске.

Свечаности су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, делегација Народне скупштине, замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић.

Централној свечаности присуствовали су и припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, представници Борачке организације Републике Српске, међународних војних организација, невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, некадашњи припадници Војске Републике Српске и породице погинулих бораца.

У Централној спомен-соби служен је парастос за више од 23.000 бораца који су животе дали за стварање Републике Српске.

Парастосу, који је служило свештенство Српске православне цркве, присуствовали су поред званичника Српске, министри у Влади Српске и делегација Народне скупштине.

Помену су присуствовали и замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, преставници Борачке организације Републике Српске, невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, некадашњи припадници Војске Републике Српске и породице погинулих бораца.

Након помена положени су вијенци вијенци за више од 23.000 бораца.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар