Неуморни хроничар Срба у Хрватској

Ненад Јовановић је новинар са најдужим редакцијским стажом у Новостима иза којега је на хиљаде текстова о Србима у Хрватској.

Новинар најчешће пише о другим људима, догађајима и феноменима док о њему самом ретко ко да ће посветити неколико редова у медијима. Такав је случај и са Ненадом Јовановићем из Загреба на чије име је немогуће да није налетео свако ко је у последњих 25 година кроз медије пратио живот Срба у Хрватској. Био би велики посао да се извади права статистика, али се са неком великом вероватноћом може се утврдити да је иза њега неколико хиљада текстова те вероватно нико у последње две деценије није написао више чланака о српској заједници од њега.

– Кад сам почињао писати у Новостима одувек сам покушавао да се на разне начине и са разних аспеката бавим српском заједницом у Хрватској. У источном делу је увек било новинара и медија који су покривали тај део, а ја сам се са тим послом бавио у остатку државе. Намера ми је била да својим писањем направим хронику активности српске заједнице и настојао сам да на тај начин помогнем у побољшању положаја, медијске видљивости и скидања стигме коју је неправедно носио цео народ. Указивањем на бројне проблеме тражили смо решења, али и истицањем позитивних примера из неких средина сигуран сам да смо другима давали мотив да се и они активирају – каже он о свом раду.

Ненад Јовановић рођен је у Загребу 1963. године, а до рата је као инжењер електротехнике радио у Кончаровом институту уз повремено хонорарно објављивање чланака у Полету, Студентском листу и другим часописима. Период од 1991. до 1998. године проводи у Нишу на, како сам каже „вишегодишњем одмору“. Повратком у главни град Хрватске и покретањем Новости за ове новине Срба у Хрватској пише од другог броја па све до данас. У међувремену је сарађивао и са Идентитетом, стални је сарадник Просвјетиног годишњака, а читаву једну деценију био је и дописник Тањуга из Загреба када је извештавао о развоју односа Хрватске и Србије почетком века и о културној размени, музици, филму и позоришту.

Данас је новинар са најдужим редакцијским стажом у Новостима. Главна уредница Андреа Радак каже да је он особа на којег редакција увек може да се ослони.

– То је један од оних људи за које знате да ће направити свој посао и да ће га направити добро и у року. Он никада не тражи изговоре зашто не би ишао на неку тему. Све што се догађа унутар заједнице он схвата као нешто добро и нешто што треба испратити. Раније нисмо имали толики број новинара који су те догађаје пратили, сада их имамо нешто више, али је Ненад у том делу константа и најпоузданији члан редакције. Важно је рећи да је он теренски новинар који воли да буде међу људима, разговара са њима и увек се са терена враћа са неким занимљивим разговором што је у новинарству јако битно, а што се делом изгубило доласком нових времена, међутим он је задржао тај стари професионални приступ из којег увек долазе некакве нове вести и чињенице – истиче Андреа Радак.

Због посла којим се бави и начина на који се њиме бави, за Ненада Јовановића се слободно може рећи да није само новинар, већ и активиста са мисијом да буде хроничар читаве заједнице и активности унутар ње који ће записе о томе оставити будућим генерацијама који ће се можда интересовати за теме и за то како је изгледао положај и живот Срба у Хрватској. Поред новинарства активан је и у мањинском већу града Загреба где је био већник у свим мандатима до сада.

– Активиста сам, али на новинарски начин. Сва моја самонаметнута мисија је да радим на побољшању положаја Срба у Хрватској па сам се тако активирао и кроз ВСНМ. Својим писањем трудим се и да колико-толико анимирам Србе у Загребу да буду то што јесу иако је то увек проблем. Рекао бих да је Србима у мањим срединама пуно лакше, док у Загребу и даље имамо пуно мимикрије што видимо и по слабом одазиву на изборима. Зато се на терену увек трудим да причам са људима, да их умрежавам и упућујем једне на друге – говори Ненад.

Поред садашњости Ненад Јовановић воли и историју па повремено за Новости пише и фељтоне, а одушак си даје када пише о филмовима и филмским фестивалима. За себе каже да је „новинар старог кова“, али и увек спреман на све новине у професији јер је „довољно брз и довољно упоран“. На догађајима које организују спрске институције и удружења у Загребу лако ћете га препознати јер увек носи торбу преко једног рамена и увек разговара са људима.

Аутор: Никола Милојевић

Извор: срби.HR

Коментари

Напишите коментар