Невесињска пушка

Невесињска пушка промјенила карту Европе седамдесетих година 19. вијека

Служењем парастоса херцеговачким устаницима и полагањем вијенаца код спомен обиљежја у селу Крекови  9. јула 2017. године завршено је обиљежавање манифестације  „Невесињске пушке“. Свечаностима су присуствовали високи републички званичници из Републике Српске и Србије, народни посланици, представници борачких организација, потомци невесињских устаника и бројни гости.

Код Споменика невесињским устаницима у Крековима  служен  је парастос српским јунацима из Прве невесињске пушке. На овом историјском мјесту 1875. године  опаљене су  прве устаничке пушке  против вишевјековног турског освајача.

Вијенце  код спомен обиљежја положили су изасланик предсједника Републике Српске Илија Таминџија, делегације Народне скупштине и Владе Републике Српске, Скупштине Србије,Трећег пјешадијског РС пука, те представници удружења проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата, општине Невесиње и потомци устаника.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић нагласио је  да су устанички хици испаљени на овом историјском мјесту прије 142 године промијенили карту тадашње Европе. – Храбри Херцеговци су и поред оскудице у храни и оружју започели устанак који је након 500 године владавине пољуљао Отоманско царство – рекао је Авдаловић. Он је додао да су Невесињци и у посљедњем Отаџбинском рату били инспирисани дјелом славних јунака из невесињских пушака.

Замјеник прeдсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта рекао је да је Херцеговачки устанак остао трајни узор многим генерацијама које су се бориле за слободу и правду.

– Народ овог  краја је у три невесињске пушке и посљедњем одбрамбено – отаџбинском рату поднио велику жртву показујући како се бори за част, слободу и достојанство  –  нагласио је Линта.

– Окупили смо се да одамо помен најбољим српским синовима погинулим за слободу и да пошаљемо поруку младим генерацијама да се крећу путем који су за њих трасирали њихови преци – поручио је помоћник министра за рад и борачко-инвалдиску заштиту Републике Српске Душко Милуновић.

Наглашавајући да је српски народ вијековима трагао за слободом народни посланик Вукота Говедарица поручио је да данас имамо разлога да будемо поносни на храбре устанике који су први упалили бакљу слободе.

– Овакве свечаности сви треба да обиљежавамо у заједништву без обзира на политичке различитости  –   рекао је Говедарица.

Наташа Глигорић, праунука чувеног харамбаше  Перa Тунгуза, рекла је да је у рукама њеног претка пукла прва невесињска пушка 1875. године када је са четом устаника пресрео турски караван и када су добили прву битку.

– Њихово родољубље била је љубав према своме, а никако мржња према другима. Срби на овим просторима нису били освајачи већ су чували свој дом, породицу, вјеру и борили се против окупатора – напоменула је Глигорићева.

Манифестацију „Невесињске пушке“ организовали су Одбора Владе Рeпублике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, Општина Невесиње, Републичка и Општинска борачка организација.

Трифко Ћоровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“9159″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1500295817288″]
Нема коментара

Напишите коментар