АКТУЕЛНО:

Нови Град: Обиљежена 31 година од страдања 56 бораца ВРС и три цивила

У Новом Граду обиљежена 31 година од погибије 56 бораца Прве новоградске бригаде и троје цивила у нападу припадника Петог корпуса тзв.Армије БиХ на Сувој Међи. Парастос убијеним српским борцима и цивилима служени су у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду. Родбина, саборци погинулих и представници општине посјетили су њихове гробове.

Драган Умићевић из Треће Чађавице имао је 20 година када је 11. јануара 1993. године погинуо на Сувој Међи. Био је у истом рову са још петорицом својих рођака и комшија.

– Сваког 11.јануара, захваљујемо се и вама који нас посјетите, јер нас родитеља је било 12 када су погинули,а сада нас има троје родитеља. Мислим да је то потребно да се сакупља овдје и да се младима прича како је то било – каже Милутин Умићевић отац погинулог борца.

Милан Умићевић тог 11.јануара изгубио је брата Ђорђа који је имао 23 године. Сваке године на овај трагични догађај долази и запали свијећу.

Општина Нови Град 11.јануар уврстила је у календар значајних датума који се обиљежавају.

– На данашњи дан 1993.године Прва новоградска бригада имала је највеће губитке и жртве. У једном дану смо изгубили 56 бораца. Ових дана обиљежавамо њихово страдање – каже Маринко Гачић предсједник Борачке организације Нови Град.

Бојан Лукач замјеник начелника општине Нови Град истакао је да је ово један од најцрњих дана у новијој историји српског народа.

У храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду и капели Светог Прокопија у Пољавницама служен је парастос за погинуле. На мјесним гробљима у Чађавици и Пољавницама, гдје је сахрањено највише погинулих, служен је помен.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар