ОБИЉЕЖЕН ДАН ФОРМИРАЊА ПРВЕ САРАЈЕВСКЕ МЕХАНИЗОВАНЕ БРИГАДЕ

Служењем парастоса и полагањем цвијећа за погинуле и умрле припаднике Прве сарајевске механизоване бригаде на Војничком гробљу на Врацама, Борачка организација у Источном Сарајеву данас је обиљежила 29 година од њеног формирања.

Тим поводом, предсједник Борачке организације Драгиша Тушевљак рекао је новинарима да је бригада бројала више од 5.000 бораца, од којих је 609 бораца и девет припадника Министарства унутрашњих послова погинуло, а 1.500 једном или више пута рањено.

Он је нагласио да је бригада имала искључиво одбрамбени карактер да сачува српско цивилно становништво по дубини територије и комуникацију Грбавица-Пале, те Грбавица-Трново и даље.

Обиљежавајући овај значајан датум, начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић изразио је захвалност свим припадницима Прве сарајевске механизоване бригаде на херојским борбама и подухватима којим су у протеклом рату учинили да територија сарајевског ратишта остане одбрањена.

„Нажалост, на том путу многи припадници ове бригаде су дали своје животе. Захваљујући њиховим подухватима, данас имамо Републику Српску и град Источно Сарајево, слободу и мир“, нагласио је Катић.

Истичући добру сарадњу са Борачком организацијом, Катић је рекао да све њихове потребе и захтјеве, посебно за породице погинулих бораца, покушавају заједнички да ријеше.

„Дјеци погинулих бораца која се налазе на Бироу за запошљавање смо, са Заводом за запошљавање, омогућили да обаве приправнички стаж у некој од установа или предузећима у Источном Сарајеву. Сваке године, дјеци погинулих припадника ове бригаде настојимо да на неки начин помогнемо“, рекао је Катић.

У оквиру обиљежавања овог дана, представници Борачке организације и општине Источно Ново Сарајево открили су спомен-плочу са именима 38 погинулих бораца из мјесне заједнице Лукавица.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар