Помен жртвама логора НДХ у Земуну, све жртве заслужују незаборав

Kод споменика над масовном гробницом на гробљу у Земуну, одржан је комеморативни скуп и парастос жртвама Прихватног логора Земун, чији су први заточеници стигли из логора Јасеновац почетком маја 1942. године. Међу њима је највише било Срба са Kозаре, из Дубице и других поткозарских села.

Прихватни логор Земун, који је био на подручју тадашње Независне Државе Хрватске, био је осмишљен као успутна станица за радно способне заточенике из Јасеновца које је требало послати на рад у Немачку.

У њему није било усташа до 1944. године, али је био под управом Немаца, подсећа председник удружења “Јадовно 1941” Душан Басташић.

“Од тих допремљених мученика, већина је већ била исрпљена и болесна. Само један мало део је послат даље као потенцијална радна снага. Значајан део њих је враћен у Јасеновац и одвожен у Доњу Градину. Овде је, у другој фази логора, убијено око 10.000 Срба”, истиче Басташић.

Додаје да су тела убијених закопавана на земунском гробљу, а након рата, без идентификације, сахрањена у заједничку гробницу на јеврејском делу гробља.

“На Земунском гробљу се, по нашим сазнањима, налази највећа појединачна гробница на подручју које је покривала Независна Држава Хрватска. Према евиденцији, ту лежи око 6.500 тела. Налази се на самом рубу Београда, а убеђен сам да мали број Београђана зна за то”, закључује Басташић.

Правник и публициста Никола Милованчев, пореклом из Земуна, истиче да је Прихватни логор у Земуну једна од најтрагичнијих творевина на том подручју.

“Тај ужасни логор је основан крајем 1941. године договором између нацистичког окупатора и власти НДХ. У нацистичким камионима са плином и гасом је убијено између шест и седам хиљада Јевреја и неколико стотина Рома. Kасније су, од почетка 1942. године довођени Срби са подручја НДХ, а онда и затвореници из Србије”, објашњава Милованчев.

У јавности се за ово место недовољно зна, па је удружење “Јадовно 1941”, које окупља потомке жртава усташке НДХ, први пут одржало комеморативну молитву 2019. године.

Уз наду да ће она постати традиција поручују да све невине жртве заслужују незаборав и поштовање.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар