Обиљежен Дан одбране Вишеграда

Дан одбране Вишеграда у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату обиљежен је данас обиласком ратних положаја на Горњој и Доњој Лијесци, гдје је Војска Републике Српске заједно са мјештанима прије 28 године успјела да сачува град од напада муслиманских снага.

Тим поводом служен је парастос и положено је цвијеће на централни споменик код Храма Светог Саве на Горњој Лијесци.

Припадници такозване Армије БиХ су од 23. до 29. октобра 1992. године свакодневно вршили нападе на одбрамбене положаје Вишеградске бригаде, а главни напад су извели 29. октобра с циљем уласка у Вишеград.

Њима су се супроставиле бројчано слабије чете Вишеградске бригаде Војске Републике Српске које су након тешких борби извојевале побједу и одбраниле Вишеград.

Током напада муслиманских снага 29. октобра 1992. године страдало је седам припадника Војске Републике Српске и четири цивила.

Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је октобар 1992. године био трагичан за припаднике вишеградске бригаде и цијеле Републике Српске.

„Тог мјесеца, Вишеград је у три битке изгубио 37 бораца, а више десетина њих је било рањено. Те људе не смијемо заборавити, јер је тада Вишеград ослобођен и слобода наших становника је била загарантована“, истакао је Савић.

Некадашњи командант Вишеградске бригаде Војске Републике Српске Лука Драгичевић рекао је да је непријатељ био бројчано надмоћнији.

„Као професионални официр и по свему ономе што се дешавало на терену, могу да потврдим да су испланирали добру офанзиву“, рекао је Драгичевић.

Према његовим ријечима, непријатељ је тог дана изгубио елитне команданте одреда, након којег се до краја рата нису опоравили, чиме је Вишеград дефинитивно одбрањен.

Начелник општине Младен Ђуревић рекао је да је, захваљујући људима који су дали своје животе за одбрану Вишеграда и Републике Српске, Вишеград остао град слободе.

„Захваљујући њима ми данас слободно живимо. Желим да захвалим свима који су несебично дали своје животе и дијелове тијела за стварање слободе и Републике Српске“, нагласио је Ђуревић.

Преузето са: СРНА

 

 

 

Коментари
  • Тог дана су Миљи Танасковић убијена два сина и ћерка од 16 година, сви цивили и о томе ни ријечи него о само борбама и погинулим борцима ВРС ??? Страшно, не могу да вјерујем, позлиће ми јер то није фер. Та жена је мајка херој чије име сви треба да спомињемо, троје дјеце су јој убили 29.10.1992 и гледала је како крвници пуцају у њих, она је тад рањена…

    петак, 30. октобар 2020.

Напишите коментар