Обиљежен Дан романијских бригада

Полагањем вијенаца на Централно спомен-обиљежје на Сокоцу на коме су уписана имена 1.250 српских бораца са подручја Сарајевско-романијске регије погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату и служењем помена обиљежен је Дан романијских бригада из којих је у минулом рату погинуло више од 4.000 бораца.

Предсједник Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је новинарима да је прије 30 година на подручју Сокоца формирана Друга романијска моторизована бригада те да се данас обиљежава и дан формирања Прве романијске пјешадијске бригаде проистекле из 216. брдске бригаде.

Он је навео да се народ овог краја и много прије 12. маја, када је званично формирана Војска Републике Српске, организовао у одбрани Сарајевско-романијске регије.

– Да није било бораца са Сарајевско-романијског ратишта, не бисмо имали Републику Српску овакву какву данас имамо -истакао је Лалић.

Он је рекао да је обавеза заједнице да обиљежава ове значајне датуме, да се сјећа погинулих бораца и да, уколико је могуће, што више изађе у сусрет ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца, првенствено њиховој дјеци.

Према његовим ријечима, кроз двије романијске бригаде прошло је око 15.000 бораца, а више од 4.000 је дало живот за Републику Српску.

Он је изразио жаљење што је након потписивања Дејтонског споразума око 120.000 сарајевских Срба морало да напусти подручје које су одбранили, додајући да је из тог егзодуса настало Војничко гробље „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу – светиња коју ће чувати и наредне генерације.

Пензионисани пуковник Војске Републике Српске Мирко Тривић био је ратни командант Друге романијске моторизоване бригаде од 1994. године, гдје је остао до завршетка борбених дејстава, када је рањен у близини тадашњег Центра везе Зловрх.

Након лијечења је, како каже, радио у команди Првог корпуса Војске Републике Српске у Бањалуци.

– Борци Друге романијске моторизоване бригада могу поносно да причају о борби и о заслугама које су дали за одбрану и очување Републике Српске. У рату је то било борбом, у миру ангажовањем у свим могућим акцијама и удружењима – навео је Тривић, додајући да никада није било упитно колико заслуга ова јединица има за стварање Српске.

Према његовим ријечима, Друга романијска је држала фронт од око 70 километара линије, учествовала посљедњих годину дана на многим ратиштима, а из њених редова погинуло је 170 бораца.

Тривић је изразио жаљење што се, од учешћа ове бригаде у борбама када су падале западно-крајишке општине до сада, пет бораца води као нестало.

– Дошао сам са Козаре и био командант Романијаца, успоставио сам такав однос да се са поносом сјећам искустава и вођења борбених дејстава заједно са мојим борцима – нагласио је Тривић.

Након посјете Спомен-соби, у Цркви Светог пророка Илије на Сокоци служен је парастос погинулим и умрлим демобилисаним борцима романијских бригада.

Прва Романијска пјешадијска бригада одликована је Медаљом Петра Мркоњића, а Друга романијска моторизована бригада Орденом Немањића.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар