Обиљежен Дан ВРС; Додик: Војска најчистији образ српског народа

Служењем парастоса погинулим борцима Војске Републике Српске и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата у касарни „Козара“ у Бањалуци обиљежен је 12. мај – Дан ВРС и Дан Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Кроз ВРС је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у одбрамбено-отаџбинском рату за стварање и очување Српске.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је Војска Републике Српске најчаснији и најсвјетлији образ српског народа.

Додик је истакао да Војска Републике Српске данас живи у српском народу и спремна је, ако то затреба, да устану у одбрану Републике Српске како је то учинила у одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавању су присуствали предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, премијер Српске Радован Вишковић, директор Полиције Српске Синиша Кострешевић, представници Војске Србије, представници Српске у заједничким институцијама.

На централној свечаности поводом Дана ВРС присутни су били и замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић, командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Милорад Крајшумовић, командант 6. пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ бригадир Радован Јовић, замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић, командант Оперативне команде Оружаних снага БиХ Радован Илић, пензионисани генерали ВРС и остале српске старјешине у Оружаним снагама БиХ.

Присуствовали су и представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, личности из јавног, политичког и друштвеног живота Српске и БиХ, свештенство Српске православе цркве и остале званице и гости.

Након парастоса, у Централној спомен-соби ВРС положени су вијенци и руже, и дате изјаве медијима.

Обиљежавање овог важног датума новије српске историје, или 29 година од формирања ВРС и 16 година од формирања Пука, организују Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и команда те војне формације.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

ВРС је била оружана сила Републике Српске и основана је под називом Војска Српске Републике БиХ.

Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује и баштини Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук. Крсна слава ВРС је Видовдан, док се 12. мај прославља као Дан Војске Републике Српске и 3. пјешадијског /Република Српска/ пука.

ВРС сачувала је у рату територију Српске и заштитила народ борећи се истовремено против снага муслиманско-хрватске коалиције и НАТО-а, чија је авијација у неколико наврата вршила агресију на Републику Српску и линије фронта које су држали Срби.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар