АКТУЕЛНО:

Обиљежена 31 година од формирања Првог и Другог крајишког корпуса ВРС

У касарни „Козара“ у Бањалуци, обиљежена је 31 година од формирања Првог и Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

– Први крајишки корпус Војске Републике Српске био је армија са 125.000 бораца која је успјела да се извуче из непријатељског окружења од Брчког, Грмеча, Влашића и Озрена и одбрани од такозване Армије БиХ и ХВО-а. Били смо у оперативном окружењу цијелом ријеком Савом код Брчког, ријеком Уном код Грмеча, код Влашића ријеком Угром и на Озрену, рекао је Келечевић на обиљежавању Дана ова два корпуса у бањалучкој касарни „Козара“ – рекао је данас ратни командант Штаба Првог крајишког корпуса генерал Бошко Келечевић.

Он је истакао је такво оперативно окружење тражило велике снаге да се тај простор брани и одбрани од непријатељских снага такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране, које су настојале да пресијеку тај крај и да нема Републике Српске.

– Умјешним командовањем команданта Другог крајишког корпуса Момира Талића који је добрим дијелом водио оперативна дејства и Првог и Другог крајишког корпуса успјели смо да се пробије „Коридор“ на Видовдан 1992. године кроз Посавину – истакао је Келечевић.

Келечевић је истакао да без пробоја „Коридора“, у којем су учествовали и Први и Други крајишки корпуси, данас не би било Републике Српске.

Према његовим ријечима, из оба корупса погинуло је више од 9.000 бораца.

Помоћник команданта Другог крајишког корпуса пуковник у пензији Микајло Митровић рекао је да је тај корпус формиран по наређењу команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на сјеверозападном дијелу Српске.

– Други крајишки корпус је имао задатак да сачува српски народ од геноцида и он је то успјешно извршио – истакао је Митровић.

Митровић је подсјетио да је тадашње вријеме било веома тешко јер је упоредо са вођењем борбених дејстава против непријатељских снага требало вршити обуку и попуњавати јединице Војске Републике Српске, док су се истовремено водила борбена дејства.

– Ми смо извршили све задатке које је пред нас поставио Главни штаб Војске Републике Српске -рекао је Митровић.

Тим поводом, служен је парастос и положени вијенци за 6.450 погинулих бораца Првог крајишког корпуса и више од 3.200 погинулих припадника Другог крајишког корпуса.

Вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, представници Првог и Другог крајишког корпуса ВРС, представници Борачке организације Српске, Борачке организације Лакташи, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Удружења „30. дивизија Србобран“, Удружења војних пензионера Републике Српске.

Дан Првог и Другог крајишког корпуса је дан када се обиљежава успомена на све оперативне саставе који су дјеловали у оквиру Војске Републике Српске током протеклог рата.

Први крајишки корпус бројао је 127.000 бораца и држао фронт у дужини од 1.160 километара, а попуњавао се са територије 28 општина.

Други крајишки корпус бројао је од 16.000 до 20.000 војника, а имао је више од 2.000 погинулих бораца.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар