Обиљежена 78. годишњица од усташког покоља Срба у бањалучком насељу Бијели Поток

Тога дана догодио се незапамћен злочин над Србима који су извршиле комшије Хрвати из бањалучког насеља Дебељаци. Највише су страдале породице Вујасиновић, Богојевић, Милинковић, Ћурлић и Адамовић.

У спомен-комплексу у бањалучком насељу Бијели Поток служен је парастос и положени вијенац поводом обиљежавања 78 година од страдања 54 Срба из тог мјеста које су на православни Васкрс априла 1942. године свирепо убиле усташе.

Ове године због сузбијања ширења вируса корона у Репубици Српској није било већег окупљања грађана на обиљежавању овог догађаја.

Парастос је служио свештеник Епархије бањалучке, а вијенац су положили представници Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора „Бијели Поток“.

Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора „Бијели Поток“ Бранко Милинковић, чији су чланови породице убијени у Бијелом потоку, рекао је раније да се сваке године, другог дана Васкрса, у Бијелом Потоку окупе потомци жртава убијених у усташком покољу на Васкрс 5. априла 1942. године.

– Тога дана догодио се незапамћен злочин над Србима који су извршиле комшије Хрвати из бањалучког насеља Дебељаци. Највише су страдале породице Вујасиновић, Богојевић, Милинковић, Ћурлић и Адамовић – истакао је Милинковић.

Он је поручио маладим генерацијама у Републици Српској да не смију заборавити овај стравичан злочин, како се никада више никоме не би поновио, преноси РТРС.

Вест преузета са: in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар