Обиљежена 81 година од страдања 620 Срба из Поткозарја

Служењем литургије и парастоса у храму Покрова Пресвете Богородице у Поткозарју обиљежена је осамдесетједна година од стравичног злочина над српским народом.

У фебруару 1942. године усташе су, у Ивањској и Пискавици звјерски убуле 562-оје српских цивила међу којима је било 77-оро дјеце. О овим злочинима 70 година се ћутало.

Бранислав Шутиловић родио се неколико мјесеци након што су му усташе 1942. године убиле оца и дједа. Побијено му је неколико десетина чланова породице. Ћутало се каже деценијама о стравичним злочинима, а историја је била фалсификована.

Зорам Милаковић прича да су 12. фебруара 1942. године усташе побиле цијелу породицу његовог оца који је једини преживио.

– Mоја два рођена стрица, двије стрине, три сестре и два брата. Најмлађа моја сестра имала је само шест мјесеци – рекао је Милаковић, предсједник Удружења грађана Козара Бањалука.

Покољ у Ивањској и Пискавици биће предмет истраживања и меморијализације ради успостављања културе сјећања и памћења, став је Републичког центра за истраживање рата.

– Имамо неке контакте овдје са домаћинима па ћемо у наредном периоду организовати округле столове и видјети све шта се може како би отргли од заборава невине жртве – навео је Виктор Нуждић в.д. директора Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих лица.

Потомци страдалих свједоче да су њихови преци сахрањивани у двориштима, а да су фебруара ’42. године у овим селима угашене бројне породице. Зато данас, у настојању да изграде прво спомен обиљежје, желе да сачувају сјећање на стотине побијених Срба међу којима је било 77-оро дјеце.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар