Обиљежена годишњица страдања 33 бораца на Бањ Брду на Мајевици

На бијељинском градском гробљу у Пучилама, обиљежена је годишњица страдања 33 бораца Првог батаљона Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске, који су на данашњи дан 1993. године погинули на Бањ брду на Мајевици. У овом нападу рањено је четрдесет, а заробљено 13 бораца.

Муслиманске снаге са подручја Калесије, Теочака, Сапна и Тузле, напале су српске положаје на један од највећих празника, трећи дан Васкрса. Борци Војске Републике Српске само су бранили вијековна огњишта, каже Боривоје Ђокић један од учесника овог догађаја.

– Били на територији српске земље, бранили смо негдје око 3000 српских становника, није било ту муслиманских насеља. Бранили смо се на своме што се каже а поднијели смо толике жртве, а да нас проглашавају геноцидним, не могу бит геноцидан ако сам бранио своју кућу. Нисам нападао никога – истакао је ратни комадант Првог батаљона Друге мајевичке бригаде, потпуковник Боривоје Ђокић.

Оне који су се храбро борили и створили Републику Српску морамо чувати од заборава, поручују и породице погинулих бораца. Наша света дужност јесте да бранимо и да никада не доведемо у питање постојање Републике Српске. Обавеза свих нас је да се ујединимо и да сачувамо Републику Српску због оних који су живот положили у њене темеље, али и због наших будућих покољења, кажу у Борачкој организацији.

– Упорно се покушава да се створи наратив, да нас неко убиједи да смо геноцидна нација, да смо ми геноцидан народ. А у ствари постоји само једна истина која је за нас прихватљива. Постоји истина да је овдје био грађански рат који ми нисмо наметнули, наметнуо нам је неко други. Да нам се дешавало оно што нам се дешавало кроз читав 20 вијек. Да смо морали раме уз раме да се боримо да бранимо Републику Српску како би створили један ентитет у којем ћемо моћи слободно да живимо – истакао је предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

За погинуле борце Војске Републике Српске служен је парастос а вијенце и цвијеће испред спомен-обиљежја, на којем је уклесано 205 имена, положиле су породице и бројне делегације.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар