Штикада

Oбиљежена слава Петровдан у селу Штикада, поред Грачаца

Само неколико дана након што је почела реконструкција Храма Светог Петра и Павла у Штикади, селу покрај Грачаца, а које територијално припада општини Ловинац, дана 12. јула 2017. године парох Предараг Пантелић служио је Свечану литургију. Домаћин славе био је Вељко Ђекић- Ђери, а велике заслуге да се отпочне изградња ове светиње припадају Бранки Веселиновић, замјеници начелника Општине Ловинац.

Греде, мјешалица и други грађевински материјал нису били препрека да се изврши освјећење славског колача и жита на радост свих присутних, поготово оних најмлађих. Овом свечаном чину присуствовало је и неколико десетина вјерног народа, а како су нам домаћини рекли за први пут и за вријеме колико су имали за припрему, сасвим задовољавајуће.

„ Само два дана прије службе почели су радови на комплетној обнови овог светог храма који се налази уз магистрални пут Грачац – Госпић“, рекла је за Српско коло, Бранка Веселиновић, замјеница начелнка Општине Ловинац. „Министарство културе Републике Хрватске за обнову ове светиње до сада је осигурало око 180 000 куна (око 25 000 евра). Тиме је овај храм ушао у програм обнове и очекујемо да врло брзо добије ново рухо. Ово је свакако велики догађај за Србе са подручја општине Ловинац, али и оближњег Грачаца. Зато се надам да ћемо се догодине сви заједно потрудити да храмовну и славу села Штикада, што боље спремимо и дочекамо госте из расејања како то доликује са пригодним програмом и црквом у сасвим новом руху“, прича нам Бранка, не кријући задовољство учињеним, позивајући нас да поново навратимо како бисмо што боље информисали наше читаоце о животу српског живља, којег она представља у Општини Ловинац.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“10824″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1504645476254″]
Нема коментара

Напишите коментар