Обиљежене 103 године од уласка српске војске у Бањалуку

Обиљежене су 103 године од уласка српске војске у Бањалуку. Након херојске борбе и пробоја Солунског фронта, 15. септембра 1918. године, српска војска је за 45 дана ослободила Београд, а у Бањалуку је ушла 21. новембра. У Првом свјетском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба, готово трећина становништва тадашње Србије. У пробоју Солунског фронта учествовало је 15.000 Срба са простора БиХ.

Улицама Бањалуке дефиле коњице Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Учесници „Марша слободе српске војске“, а уз тактове Марша на Дрину прошетали су Господском улицом до споменика бану некадашње Врбаске бановине Светиславу Милосављевићу гдје су положени вијенци и цвијеће.

Давне 1918. године истим бањалучким улицама корачала је поносна српска војска.

– Чини ми се да је све више догађаја у посљедње вријеме које обиљежавамо на прави начин јер је јако битно да се подсјетимо ако смо заборавили, све те битне датуме и догађаје из наше историје – рекао је Александар Јовановић асистент диригента Полицијског оркестра.

Више никада не смије се догодити да Срби буду у заједници или организацији која ће произвести да буду супротстављени једни другима, поручено је из Бањалуке.

– Нисмо слободу добили на поклон. Велики дио наших предака је у саставу српске војске пробијао Солунски фронт и ослобађао Србију и крајеве који су касније постали Краљевина Југославија – каже Душко Милуновић министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор додао је да је слобода једна од најскупљих српских ријечи.

– И зато Срби гдје год се налазили морају да славе слободу и да се сјећају оних који су нам је донијели – додао је Капор.

Бањалука је поносна и слободна и нераскидиве су везе српског народа гдје год живио. Дужност је свих чување херојства од заборава.

– Важно је исто тако да сачувамо континуитет, да с поносом кажемо да је претходна администрација једном рационалном одлуком успоставила сјећање на овакав датум и он је постао званичан – истакао је Драшко Станивуковић градоначелник Бањалуке.

Обиљежавање 103 године од уласка српске војске у Бањалуку почело је парастосом у Храму Христа Спаситеља за све нестале и погинуле борце и цивиле у Првом свјетском рату. У порти Храма уприличен је и пригодан културно-умјетнички програм.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар