АКТУЕЛНО:

Обиљежене 32 године од пробоја „Коридора живота“ – велика побједа Републике Српске

На Дугој њиви код Модриче обиљежене су 32 године од пробоја Коридора кроз Посавину на Видовдан 1992. године, у којем је погинуло 855 борца Војске Републике Српске и 14 припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић и министар рада и борачко – инвалидске заштите Данијел Егић, који су положили вијенац испред републичких институција.

У име Србије вијенац је положио државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

Цвијеће су положили српски представници у заједничким институцијама БиХ Сања Вулић и Обрен Петровић, представници Борачке организације Републике Српске и организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, те делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, представници града Добоја и других општина.

Цвијеће су на спомен-обиљежје положили и учесници марша „12 километара за 12 звјездица“ који су јутрос кренули из Осјечана код Добоја на Дуге Њиве, те представници Уједињеног равногорског покрета.

Многи историчари ће тек писати о великој српској побједи, односно пробоју Коридора кроз Посавину на Видовдан 1992. године, у којем је погинуло 855 борца Војске Републике Српске и 14 припадника Министарства унутрашњих послова Српске, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Поносни смо на ову акцију, сјећамо се сваког тренутку, тих мајских, јунских дана 1992. године. За идеју Републике Српске у овој акцији животе су дали најхрабрији синови Српске – рекао је Новица Радуловић, начелник општине Модрича.

Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске нагласио је да је и ова акције нераскидиво везана са Видовданом и њеним јунацима.

– Захвалио би се свим учесницима ове операције што су успјешно одрадили акцију и пробили „Коридор живота“ који је заиста то значио за Републику Српску. Битка за Коридор не може се испричати за 10 минута. Ову причу морају учити наша дјеца у школама као један од најсвјетлијих примјера у историји српског народа – истакао је Остојић.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Зоран Антић, поручио је да Република Српска и Србија морају и требају његовати значајне датуме из историје.

– Ово је дан када обиљежавамо пробој коридора. Данас се сјећамо наших храбрих синова који су положили живот у темеље Српске – напоменуо је Антић.

Претходно је у манастиру Светог великомученика Лазара одржана Света литургија.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар