Обиљежено 16 година од мартовског погрома

Парастосом који је у Манастиру Грачаница служио Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Tеодосије и полагањем цвијећа испред умјетничке инсталације Мисинг у дворишту Дома културе у Грачаници данас је обиљежена 16 година од мартовског погрома у којем је убијено 19 људи, протјерано 4.000 Срба, уништено око 900 српских кућа, оскрнављено или спаљено 39 цркава и на хиљаде споменика по гробљима широм Космета.

„Српском бићу је нанесена бол, али Бог је дао да никада нећемо нестати са ових простора“, рекао је владика у бесједи.

Према његовим ријечима, то је велики број за српски народ, али Бог се пројавио не у моћи и сили, већ тамо гдје је вјерник страдао.

Владика је истакао да као што је велики број светиња обновљен, да ће тако Бог дати да се и народ обнови, јер је пут Србина и православца пут Часног крста.

Епископ Теодосије је нагласио да Срби живе на Косову и Метохији живе с том вјером и надом.

„Наше светиње које су толико пута спаљивање и скрнављене, али су поново васкрсавале заједно са светом литургијом која се служи у њима, јер тамо где има троје ту је Господ Бог“, рекао је владика.

Осврћући се на ситуацију у вези са ширењем вируса корона, владика је рекао да људи не треба да буду у паници, већ треба да се придржавају правила и да ходе кроз живот с вјером у Господа.

Двадесетак окупљених, предвођених градоначелником косовске општине Грачаница Срђаном Поповићем положило је цвијеће на умјетничку инсталацију „Мисинг“, постављену у знак сјећања на све страдале Србе на Косову и Метохији.

Поповић је истакао да су Јана Tучев, Боривоје Спасојевић, Златибор Tрајковић, Добривоје и Борко Столић, Драган Недељковић, Бобан Перић, Славољуб Дабић, Југослав Савић и Ненад Весић опомена да се зло учињено у мартовском погрому Србима никада више нигдје не понови.

„Њихова мука и жртва никада неће, нити сме бити заборављена“, поручио је Поповић, наглашавајући да су имена страдалих Срба на Косову и Метохији, посебно оних страдалих у мартовском погрому, уграђена у живот сваког Србина.

Обиљежавање 16 година од мартовског погрома испратила је Косовска полицијска служба, која је због вируса корона забранила веће окупљање, а организаторе – Дом културе, Рашко-призренску епархију и Удружење породица несталих и киднапованих из Грачанице упозорила да ће уколико се окупи већи број Срба, као што је то било ранијих година, сносити посљедице утврђене законом.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар