Обиљежено 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније; Убијање цивила и избјеглица није побједа

У Градишци је обиљежено 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у хрватској акцији „Бљесак“, у којој је погинуло 283 људи српске националности, од којих 114 цивила, међу њима 56 жена и 11 дјеце до 14 година.

од Спомен-обиљежја погинулим српским цивилима и војницима из Западне Славоније, служен је парастос и положени вијенци.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је изјавио да убијање цивила и гранатирање избјегличких колона не може бити побједа, како то представља друга страна док се Срби сјећају својих погинулих.

Додик је подсјетио да све док се Срби сјећају својих погинулих у ратовима деведесетих година, на другој страни те акције славе као побједу.

– Не може побједа бити убијање цивила на кућном прагу као ни гранатирање избјегличких колона – рекао је Додик данас у Градишци гдје је присуствовао обиљежавању 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у злочиначкој хрватској акцији „Бљесак“.

Он је подсјетио да се и у Србији сјећају овог страдалничког датума, те да се тим поводом јутрос чуо са предсједником Александром Вучићем.

Додик је рекао и да ће се регулисати статус припадника Војске Републике Српска Крајине.

Срби морају и даље да се боре за истину и правду и јасно кажу да су слободарски народ који се кроз цијелу своју историју борио за слободу, очување свог идентитета и опстанак на просторима на којима вијековима живи, поручио је градоначелник Градишке Зоран Аџић након обиљежавања 28 година од егодуса Срба из Западне Славоније.

Хрватске војно-полицијске акције „Бљесак“, „Олуја“, „Масленица“ и друге су биле наставак политике НДХ, које се савремена Хрватска још није јасно одрекла, изјавио министар рада и борачко-ивалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, након обиљежавања 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније.

Хрватске снаге првог маја 1995. године напале су територију западне Славоније која је била под заштитом Уједињених нација и извршиле етничко чишћење Срба. Протјерано је 15 хиљада Срба. За ове злочине, до данас, нико није одговарао.

Преузето са: РТРС

 

 

Нема коментара

Напишите коментар